Ecuador wil ‘red notice’ van Interpol voor in België wonende oud-president Correa
De Ecuadoraanse oud-president Rafael Correa, verblijft al sinds 2017 in België in ballingschap. Foto: AP

Interpol moet een ‘red notice’ uitvaardigen tegen de Ecuadoraanse oud-president Rafael Correa, die al sinds 2017 in België in ballingschap verblijft. Dat vindt althans de huidige regering in Quito. Hij werd recent veroordeeld tot een celstraf van acht jaar voor corruptie, en die celstraf werd woensdag bevestigd.

Een zogenaamde ‘red notice’ is een verzoek van een land om een gezocht persoon op te sporen en op te pakken, maar is niet hetzelfde als een aanhoudingsbevel. Tot dusver heeft de internationale politieorganisatie zich in dit dossier terughoudend opgesteld. Donderdagavond was Correa alvast nog niet toegevoegd aan de red notices-pagina op de Interpolwebsite.

Correa zegt het slachtoffer te zijn van politieke vervolging.

Een Ecuadoraanse rechtbank beval woensdag de arrestatie van Correa en 17 anderen die schuldig bevonden zijn aan corruptie.

Correa, die president was van 2007 tot 2017, had eerder al aangekondigd zich kandidaat te willen stellen voor het vicepresidentschap, bij de verkiezingen die voor februari volgend jaar gepland staan. De recente beslissing van de rechtbank verbiedt hem echter een politiek mandaat op te nemen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig