Duitse bisschoppen willen slachtoffers seksueel misbruik tot 50.000 euro schadevergoeding betalen
Georg Batzing (links), voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie, verwelkomt kardinaal Rainer Maria Woelki bij aanvang van de herfstvergadering. Foto: Arne Dedert/dpa

De slachtoffers van seksueel misbruik in de katholieke kerk in Duitsland zullen in de toekomst een schadevergoeding kunnen vragen van maximaal 50.000 euro. Dat heeft de voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie (DBK), Georg Bätzing, donderdag op het einde van de plenaire herfstvergadering in Fulda gezegd.

Een onderzoek twee jaar geleden op vraag van de Duitse bisschoppenconferentie had aangetoond dat tussen 1946 en 2014 minstens 1.670 katholieke geestelijken 3.677 voornamelijk minderjarigen hadden misbruikt. Maar dit is nog maar een topje van de ijsberg.

Naast de eenmalige betalingen voor elke betrokkene die bepaald worden door een onafhankelijk besluitvormingsorgaan zullen ook de kosten voor therapie of koppelbegeleiding worden vergoed. De commissie bestaat uit zeven mannen en vrouwen uit de vakgebieden justitie, psychologie en pedagogie. Ze mogen geen banden hebben met de katholieke kerk.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig