Sven Nys begrijpt afgelasting wereldbeker Koksijde niet: “Waarom trekt lokaal bestuur stekker uit toekomst van onze sport?
Foto: BELGA

De Wereldbeker veldrijden van Koksijde, die voorzien was op 22 november, gaat dit jaar niet door. Het schepencollege van Koksijde nam die beslissing door de stijgende coronacijfers. Jan Deramoudt, de voorzitter van het bestuur van de veldrit, bevestigde de afgelasting aan Belga. Koksijde is de tweede manche van de Wereldbeker veldrijden van komend seizoen die niet doorgaat omwille van het coronavirus. Eerder verdween ook Diegem (27 december) al van de kalender.

“De veldrit is door een beslissing van het schepencollege van Koksijde afgelast”, legde Deramoudt uit. “Onze veldrit is een gemeentelijke organisatie, dus de beslissingsmacht ligt bij de lokale autoriteiten. Of we dit seizoen nog op een andere datum organiseren? Mogelijk, maar ook dat zal met goedkeuring van het lokale bestuur gebeuren.”

Vorig jaar won Mathieu van der Poel de Wereldbeker in Koksijde. De Nederlander won de laatste drie edities van de Duinencross.

De Wereldbeker werd voor komend seizoen uitgebreid tot elf manches. Na de afgelasting van Diegem en Koksijde blijven er nog negen wedstrijden over. De kans lijkt echter groot dat er nog veldritten zullen sneuvelen. Veel organisatoren zijn afhankelijk van ticketing en consumptie en hebben bij veldritten zonder publiek moeite om uit de rode cijfers te raken.

“We leveren zo veel inspanningen om onze renners in de meest veilige omstandigheden aan de start te brengen. Organisatoren willen zelfs zonder publiek wedstrijden laten doorgaan. Waarom trekt een lokaal bestuur dan zonder overleg zomaar de stekker uit de toekomst van onze sport?”, reageerde een verbaasde Sven Nys op Twitter.