Verzorgers maken denigrerende foto’s van ouderen met dementie: tot twee jaar cel gevorderd
Foto: GIL PLAQUET

Voor de Mechelse correctionele rechtbank is het proces begonnen tegen zeven gewezen werknemers van het woonzorgcentrum Sint-Pieter in Puurs (Puurs-Sint-Amands). Ze hadden denigrerende en compromitterende foto’s en filmpjes van zwaar hulpbehoevende bejaarden gemaakt en die in een besloten groep op sociale media gedeeld. Er worden celstraffen van 18 maanden tot twee jaar cel gevorderd.

De feiten kwamen aan het licht toen de partner van een bejaardenhelper de beelden had gezien en naar het rusthuis was gestapt.

‘Het gaat om degoutante beelden. Er wordt de spot gedreven met zwaar hulpbehoevende en dementerende mensen. Mensen die geen toestemming konden geven voor de beelden’, zei openbaar aanklager Lieselotte Claessens. ‘Het ging om beelden van half ontblote mensen op het toilet, naakte mensen op bed, een verzorgende die in bed kruipt bij een bejaarde, een pruik die op het hoofd van een slachtoffer wordt gezet, mensen die werden gefilmd als ze hun behoefte deden ...’

De advocaten voerden aan dat de beklaagden onmiddellijk werden ontslagen en daardoor al zwaar gestraft zijn. De hoofdbeklaagde erkende dat hij over de schreef was gegaan. Hij onderstreepte wel dat hij nooit iemand heeft willen kwetsen en vroeg, net als de meeste anderen, de gunst van de opschorting.

Het vonnis valt vermoedelijk eind oktober.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig