De Block: ‘België zal in maart kunnen beginnen vaccineren’
Foto: Photo News

De eerste vaccins tegen covid-19 zouden in maart in België beschikbaar moeten zijn. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block donderdag verklaard op La Première. Het gaat om vaccins die door het bedrijf AstraZeneca worden ontwikkeld.

De Open VLD-minister bevestigt de inschattingen die de voorbije weken al de ronde deden, onder meer bij interfederaal woordvoerder Yves Van Laethem en bij de topman van het geneesmiddelenagentschap (FAGG) Xavier De Cuyper.

De minister zei dat het om vaccins van Sanofi ging, maar dat blijkt niet te kloppen. ‘Ons vaccin zal eerder richting de zomer klaar zijn’, laat woordvoerder Sophie Van Wel weten. ‘Sinds december zitten wij in fase 3 van het testen.’ Wel gaat het om het vaccin van AstraZeneca. De afgelopen weken sloten Europese onderhandelaars twee deals met AstraZeneca en ­Sanofi-GSK, elk voor 300 miljoen doses van het toekomstige vaccin. Voor België zijn 7,5 miljoen dosissen gereserveerd.

Deze maand zette het Britse farmaconcern AstraZeneca de vaccinatie van proefpersonen even stop. Eén proefpersoon kreeg last van een ontsteking van het ruggenmerg, maar dat was waarschijnlijk niet gelinkt aan het vaccin. De proeven werden enkele dagen later hervat nadat de ontwikkelaars groen licht kregen van de Britse geneesmiddelenautoriteit.

De Hoge Gezondheidsraad heeft in juli een vaccinatiestrategie uitgedokterd, die groen licht heeft gekregen van de interministeriële conferentie Gezondheid. De doelgroepen die prioritair de eerdere dosissen zullen krijgen - het gaat om 1,5 miljoen van de 7,5 miljoen dosissen van het eerste vaccin dat voor de lente wordt voorzien - in maart en april zijn het zorgpersoneel, gevolgd door de meest kwetsbare mensen. Andere groepen kunnen nadien worden gedefinieerd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in