Tijdens protesten in de Amerikaanse staat Kentucky werden er woensdagavond twee agenten neergeschoten. De protesten kwamen er nadat bleek dat er niemand zal vervolgd worden voor de dood van de 26-jarige verpleegkundige Breonna Taylor. Die stierf in maart tijdens een politie-interventie.

In Louisville, Kentucky zijn woensdagavond twee agenten neergeschoten tijdens protesten tegen politiegeweld. De agenten zijn stabiel, liet de plaatselijke korpschef later weten, al moest een van hen wel geopereerd worden. Er zou iemand zijn aangehouden voor de feiten.

De protesten ontstonden nadat bleek dat niemand vervolgd wordt voor de dood van de 26-jarige verpleegkundige Breonna Taylor. De verpleegkundige kwam in maart van dit jaar om door een regen van politiekogels en een slecht voorbereide drugsoperatie van de politie (zie onder aan artikel, red.).

Wel is er een aanklacht tegen één van de drie betrokken agenten, maar die zorgt zo mogelijk voor meer onrust en woede. De agent, Brett H., wordt vervolgd voor het in gevaar brengen van de buren van Taylor, door roekeloos gebruik van zijn wapen. H. vuurde verschillende kogels af in het appartement van Taylor, enkele daarvan kwamen in een aanpalend appartement terecht waar een vijfjarig kind te slapen lag. Het kind werd niet geraakt. De twee andere politieagenten gaan vrijuit.

De nabestaanden van Taylor kunnen wel rekenen op een schadevergoeding. De stad beloofde ruim 10 miljoen euro in de aparte zaak die de familie had aangespannen. Toch zijn de advocaten van de vrouw woedend over het feit dat niemand rechtstreeks wordt aangeklaagd voor de dood van Taylor. ‘Het is alsof Breonna opnieuw sterft’, aldus advocaat Ben Crump aan de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Voordat de protesten begonnen, kondigde de burgemeester van Louisville al een avondklok af die om 21 uur begon. Toch bleven mensen ook na dat uur nog op straat protesteren tegen de juridische beslissing. De politie kwam daarom tussen en pakte verschillende demonstranten op. Het zou tijdens die confrontatie zijn geweest dat de twee agenten werden neergeschoten.

Trump: ‘Law and order’

Op Twitter uitte de Amerikaanse president Donald Trump zijn medeleven voor de gewonde agenten. Zoals bij de meeste protesten tegen politiegeweld die uitlopen op geweld, hamerde hij op ‘law and order’.

 

Ook de Democratische presidentskandidaat Joe Biden reageerde op de gewonde agenten en zei dat ‘geweld nooit het antwoord is’. Hij gaf wel aan de woede van de demonstranten te begrijpen. Biden hoopt dat de mensen die verantwoordelijk zijn voor de neergeschoten agenten aansprakelijk zullen worden gehouden.

 

 

Bidens running mate Kamala Harris gaf via hetzelfde medium aan aan de familie van Taylor te denken. ‘We moeten Breonnas naam blijven noemen terwijl we werken aan de hervorming van ons rechtssysteem’, klinkt het ook.

Nationale protesten tegen politiegeweld

Buiten Louisville vonden er in zowat elke andere grote Amerikaanse stad protesten plaats tegen de beslissing om niemand te vervolgen voor de dood van de vrouw. Ook in Denver (Colorado) kwam er geweld aan te pas toen een auto op demonstranten inreed. Niemand raakte gewond en de chauffeur zou aangehouden zijn. In Atlanta (Georgia) gebruikte de politie traangas om de demonstranten uit elkaar te drijven.

Niet lang na de dood van Taylor kwam de zwarte man George Floyd om nadat een agent minutenlang met volle gewicht op zijn borst had gedrukt. Zijn dood was de lont aan het vuur van ‘Black lives matter’, een golf van protest tegen politiegeweld in de Verenigde Staten. Ook Breonna Taylor werd een gezicht van het protest, een reden om rechtvaardigheid te eisen.

Twee agenten neergeschoten bij demonstratie tegen onrecht Breonna Taylor
Foto: EPA-EFE

 

No-knock warrant

Taylor en haar vriend, Kenneth Walker, werden onterecht in verband gebracht met een spilfiguur in de lokale cocaïne- en crackhandel. Bij de inval, iets na middernacht beukten de agenten de deur van het appartement in. De speurders zouden een no-knock warrant hebben gevraagd, wat impliceert dat ze het huis mogen binnenvallen zonder aan te kloppen en zich kenbaar te maken. De vriend van Taylor schoot op de agenten in burger omdat hij dacht dat ze inbrekers waren. Zo verklaarde hij later. Er werden ook geen drugs in het appartement gevonden. De agenten in burger schoten vijf keer op Taylor. In totaal losten de drie agenten 32 kogels bij de inval.

Brett H. is in juni ontslagen wegens ‘een totaal gebrek aan respect voor het menselijk leven’, de andere twee agenten zijn overgeplaatst. No-knock warrants werden verboden en bodycams bij arrestaties verplicht. Het probleem met de zaak-Taylor was en is dat er geen beelden zijn van de inval. De agenten blijven er bij dat ze correct hebben gehandeld en zich kenbaar maakten vooraleer ze het appartement binnenvielen.

Daniel Cameron, aanklager in de staat Kentucky, ontkende woensdag dat de agenten gebruikmaakten van een No-knock warrant. Toch gaven zowat alle buren aan dat de agenten zich niet kenbaar hebben gemaakt. Omdat Walker de eerste zou zijn geweest die begon te schieten, zegt Cameron dat de agenten uit zelfverdediging handelden. ‘Dit betekent dat we geen verdere aanklachten kunnen openen in deze zaak’, aldus Cameron nog. ‘Ik weet dat niet iedereen hiermee tevreden zal zijn: soms is de wet niet voldoende om op een tragedie te antwoorden.’