Loekasjenko heeft eed onaangekondigd afgelegd
Foto: AFP

De omstreden Wit-Russische staatsleider Aleksandr Loekasjenko heeft vandaag de eed afgelegd voor zijn zesde mandaat als president. Dat melden staatsmedia in Minsk.

De beëdiging werd niet vooraf aangekondigd en komt als een verrassing. Loekasjenko is inmiddels al 26 jaar onafgebroken aan de macht in Wit-Rusland. Hij won de laatste verkiezingen op 9 augustus met ruim 80 procent van de stemmen, wat doet vermoeden dat er sprake is van fraude. Honderden topambtenaren zouden aanwezig zijn geweest bij de geheime ceremonie.

Loekasjenko legde de eed af in het Wit-Russisch, met de hand op de grondwet, en ondertekende het certificaat van de eedaflegging. Hij verklaarde na afloop dat de revolutie in zijn land mislukt is. ‘Dit is onze gezamenlijke zege’, zei hij. ‘We hebben niet enkel een president van het land verkozen. We hebben onze waarden verdedigd, ons vreedzaam leven, de soevereiniteit en de onafhankelijkheid.’ De 66-jarige Loekasjenko wordt als de laatste dictator van Europa omschreven.

‘Heel emotioneel jaar’

Volgens de president zal 2020 de geschiedenis ingaan als een ‘heel emotioneel jaar’. De poging om het land te vernielen is volgens hem mislukt. Hij beklemtoonde ook dat hij zijn plannen wil doorvoeren om de grondwet te hervormen. Ook zal het partijensysteem verder ontwikkeld worden, zei hij. In het land zijn al meer dan 20 jaar geen partijen toegelaten.

Sinds de verkiezingen gaan elk weekend tienduizenden mensen de straat op om te protesteren. Dit weekend lekten hackers de gegevens van duizend agenten, ‘de bullebakken van Loekasjenko’. Het is onduidelijk hoeveel mensen in totaal al zijn opgepakt sinds het begin van de protesten. Mensenrechtenorganisaties melden dat er dit weekend opnieuw zeker honderd mensen gearresteerd werden. Dat gebeurt ongeveer elke week, zeker tijdens de vrouwenprotesten op zaterdag.

Bijna de gehele oppositie is inmiddels opgepakt of het land ontvlucht. Svetlana Tichanovskaja, de oppositiekandidate die het in de verkiezingen opnam tegen de president en die claimt de ware winnaar van de verkiezingen te zijn, is intussen naar Litouwen gevlucht. Zij staat in contact met de Europese ministers van Buitenlandse Zaken. Toch zijn er nog geen EU-sancties tegen Wit-Rusland aangekondigd: Cyprus ligt dwars.