Russisch oppositieleider Navalni ontslagen uit ziekenhuis
Foto: AFP

De Russische oppositieleider Aleksej Navalni is gisteren ontslagen uit het ziekenhuis in Berlijn, waar hij werd verzorgd na zijn vergiftiging. Dat meldt het Berlijnse Charité-ziekenhuis. Volgens het ziekenhuis is een volledig herstel mogelijk.

Volgens Charité was de toestand van Navalni voldoende verbeterd om uit het ziekenhuis te worden ontslagen. ‘Navalny kreeg verzorging in Charité gedurende in totaal 32 dagen, waarvan 24 dagen op de afdeling intensieve zorg’, aldus het ziekenhuis in een verklaring op Twitter.

Op basis van de vooruitgang en huidige toestand van Navalni geloven de behandelende artsen dat een volledig herstel mogelijk is. ‘Het is echter nog te vroeg om de mogelijke effecten op de lange termijn van zijn zware vergiftiging te bepalen’, klinkt het nog. Navalni werd op 7 september uit zijn kunstmatige coma gehaald.

Navalni werd op 20 augustus onwel tijdens een binnenlandse vlucht in Rusland. Hij werd opgenomen in een ziekenhuis in de Siberische stad Omsk, daarna werd de oppositieleider naar het befaamde hospitaal Charité in de Duitse hoofdstad Berlijn overgebracht. Navalni zou met een zenuwgif van de groep novitsjok vergiftigd zijn, een verboden chemisch wapen. Het gif zat mogelijk op een waterflesje in zijn hotelkamer.

De Kremlincriticus wil weer naar Rusland gaan, schreef The New York Times vorige week, al is het nog niet duidelijk wanneer dat net zal gebeuren.