Nasa maakt plannen bekend: tegen 2024 vrouw op de maan
Foto: Photo News

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa heeft bekendgemaakt dat ze tegen 2024 de eerste vrouw op de maan wil krijgen. Daarvoor stuurt Nasa volgend jaar al een onbemande testmissie naar de maan.

Na de laatste maanlanding in 1972, worden de plannen voor een nieuwe landing bijna vijftig jaar later concreter. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa maandag bekendgemaakt. Met dat tweede maanlandingsprogramma, dat in 2024 zou plaatsvinden, wil Nasa de eerste vrouw en de volgende man op het maanoppervlak krijgen.

Maandag gaf de ruimtevaartorganisatie meer uitleg over de missie die een onderdeel vormt van het Artemis-plan. ‘We gaan terug naar de maan voor wetenschappelijke ontdekkingen, economische voordelen en inspiratie voor een nieuwe generatie ontdekkingsreizigers. Terwijl we een duurzame aanwezigheid opbouwen, scheppen we ook een momentum voor de eerste menselijke stappen op Mars’, zei Nasa-topman Jim Bridenstine.

Commerciële vluchten

Bridestine zei nog dat de astronauten die naar de maan zullen vertrekken, al deel uitmaken van het astronautenkorps. Het is wel nog niet duidelijk wie van de 17 vrouwelijke astronauten bij de Nasa uiteindelijk zal deelnemen aan de missie. Voor het Artemis-programma is de komende vier jaar 28 miljard dollar nodig. Dat geldt dient onder meer voor de financiering van het landingssysteem en van de ruimtepakken.

Bridestine zei nog dat de Nasa aan de Senaat al een budget van 3,2 miljard dollar heeft aangevraagd. ‘Het is cruciaal dat we dat budget krijgen voor het programma dat in 2021 plaatsvindt.’ In dat jaar zullen twee keer per jaar commerciële vluchten naar de maan vliegen.