Dries De Bondt kroont zich met late uitval verrassend tot Belgisch kampioen op de weg
Foto: BELGA

Dries De Bondt heeft zich in en rond Anzegem tot Belgisch kampioen op de weg gekroond. De renner van Alpecin-Feni was na een eigenaardig maar spannend kampioenschap over 236 kilometer de sterkste van een grote kopgroep. Hij volgt op de erelijst zijn ploegmakker Tim Merlier op.

Tot de eerste lokale ronde in Anzegem viel er niet geweldig veel te beleven op het BK en bleef het peloton intact. Toen schudde Eward Theuns aan de boom, waarna een omvangrijke kopgroep van twintig renners ontstond.

De namen: Dries De Bondt, Otto Vergaerde (Alpecin-Fenix), Tosh Van der Sande, Jelle Wallays (Lotto-Soudal), Iljo Keisse, Pieter Serry (Deceuninck - Quick-Step), Nathan Van Hooydonck (CCC), Edward Theuns (Trek-Segafredo) Jan Bakelants, Alfdan De Decker, Xandro Meurisse (Circus-Wanty Gobert), Lindsay De Vilder, Aaron Van Poucke (Sport Vlaanderen-Baloise), Dimitri Peyskens, Ludovic Robeet (Bingoal-Wallonie Bruxelles), Gianni Marchand, Michael Van Staeyen (Tarteletto-Isorex), Eli Iserbyt, Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal) en Mathias De Witte (Natura4Ever-Roubaix-Lille-Métropole).

Het peloton liet verrassend begaan en keek al snel tegen een achterstand van meer dan vier minuten aan. Het signaal voor de troepen van Lotto-Soudal om de kop te pakken. Maar Thomas De Gendt, die vroegtijdig zou opgeven, en zijn ploegmaats kregen geen hulp van andere ploegen, waardoor de voorsprong lang tijd niet snel daalde. Al was het tempo wel verschroeiend, waardoor de deur achterin wagenwijd open kwam te staan en het peloton fel uitgedund werd.

Koers

Op 50km van de finish was de voorsprong van de kopgroep gehalveerd. Het signaal voor de toppers om zich te gaan mengen. Onder anderen Greg Van Avermaet, Dylan Teuns, Jasper Philipsen en Sep Vanmarcke trokken stevig door in de lokale ronde met de Tiegemberg. Voorin onderscheidde een sterke Jan Bakelants zich voor constant mee te zitten en de kopgroep uit te dunnen.

Voorin was de samenwerking dan zoek en er kwamen verschillende aanvalspogingen. Onder andere van Jelle Wallays en Edward Theuns. In het peloton stokte het echter ook, waardoor de voorsprong opnieuw naar 2’16” ging. Dries De Bondt ging vervolgens zijn kans. Pieter Serry trok stevig door op de Tiegemberg en kreeg onder andere Bakelants mee. De winnaar zat voorin.

De Bondt pakte een seconde of twaalf en gooide al zijn kaarten op tafel. Bij de achtervolgers werd er wat naar elkaar gekeken en dus leek de vogel gaan vliegen. De Bondt, in 2016 na Belgisch kampioen bij de elite zonder contract, legde zijn handjes op zijn stuur en soleerde na een perfect getimede aanval naar de Belgische driekleur. Van een verrassing gesproken.