Topfavoriete Lotte Kopecky klopt Jolien D’hoore na een millimetersprint op het BK wielrennen voor vrouwen
Foto: Photo News

Lotte Kopecky volgt Jesse Vandenbulcke op als de nieuwe Belgisch kampioene bij de vrouwen. Na een mistige start reed ze samen met Jolien D’hoore bijna de hele wedstrijd in de aanval.

Even leek het erop dat de wedstrijd ingekort zou worden door de hevige mist, maar uiteindelijk konden de vrouwen om 9u30 toch van start gaan voor zeven ronden van 18,8 kilometer.

Na twee uur koers scheurde een viertal met grote namen zich af van het peloton, waar Lotto-Soudal Ladies van bij de start het commando nam. Lotte Kopecky, Shari Bossuyt, Jolien D’hoore en Valerie Demey kregen wat speelruimte, maar werden snel gegrepen.

Met nog 52 kilometer te gaan voelde topfavoriete Kopecky het nogmaals kriebelen. Enkel D’hoore kon haar versnelling beantwoorden en het tweetal fietste snel een aardige bonus bijeen. Uittredend kampioene Jesse Vandenbulcke verstoorde de achtervolging uitstekend. De tandem Kopecky-D’hoore werkte prima samen en op 30 kilometer van de meet diepten ze de voorsprong bijna uit tot een minuut.

Op de voorlaatste passage aan de Tiegemberg lieten de koplopers het peloton even heel dicht bij komen. Na een nieuwe versnelling van Kopecky moest D’hoore alles uit de kast halen, maar ze kon toch op het nippertje aanpikken bij de ritwinnares uit de voorbij Giro Rosa.

Finishfoto brengt uitsluitsel

Bij het ingaan van de laatste ronde bleef nog een voorsprong van 20 seconden overeind. Op de Schernaai, de voorlaatste beklimming van de dag, bleef het duo netjes bij elkaar. Op de Tiegemberg gooide Kopecky wel alles op tafel, maar haar demarrage was niet snedig genoeg om D’hoore af te schudden. Meer nog: vanuit het peloton maakte Shari Bossuyt de oversteek. De renster van NXTG Racing maakte handig gebruik van de twijfel bij de twee leidsters.

Kopecky zette de sprint van heel ver aan, Bossuyt was er onmiddellijk aan voor de moeite. Op de meet was een finishfoto nodig tussen Kopecky en D’hoore, de renster van Lotto Soudal Ladies trok aan het langste eind en volgt zo haar ploeggenote Vandenbulcke op.