Zondag werd in het Teatro Real in Madrid een ­opvoering van Un ballo in maschera (Gemaskerd bal) van Giuseppe Verdi stopgezet na aanhoudend protest uit het publiek.

Een deel van het publiek stond een uur lang te joelen en in de handen te klappen, waardoor de opvoering niet kon doorgaan.

Het protest kwam van de toeschouwers die op de balkons van het operahuis zaten. De reden voor de onvrede was dat de regels inzake sociale afstand niet werden toegepast op de (goedkopere) balkonplaatsen en wel op de (duurdere) plaatsen op de parterre. Op sociale media circuleerden beelden van een opeengepakt publiek op de balkons, terwijl beneden de toeschouwers telkens door een lege stoel van elkaar gescheiden waren.

Opera in Madrid stilgelegd na protest van publiek
Foto: via REUTERS

Het protest was al begonnen nog voor dirigent Nicola Luisotti het podium beklom. Hij slaagde er nog in de ouverture te laten uitvoeren, maar hield het daarna voor bekeken.

Het Teatro Real liet weten de door de overheid opgelegde maatregelen te hebben gevolgd. Lege plaatsen tussen toeschouwers zijn geen verplichting, mondmaskers en een maximumcapaciteit van 70 procent wel.