Dertig arrestaties en 2.800 controles tijdens Operatie Nachtwacht tegen drugsgeweld in Antwerpen
Een Bearcat-pantserwagen van de Antwerpse politie. Foto: Joris Herregods

De Antwerpse lokale politie heeft sinds de start van Operatie Nachtwacht op 4 september al dertig arrestaties verricht tijdens controleacties tegen drugsgeweld en -criminaliteit. Er werden meer dan 2.800 mensen, 2.350 voertuigen en 69 panden gecontroleerd.

De politie zet dagelijks minstens 50 extra mensen in voor de actie, die ontmoedigend moet werken maar ook informatie moet opleveren over de meest recente golf van drugsgerelateerde aanslagen.

Tijdens Operatie Nachtwacht voert de politie extra patrouilles en controles uit in de districten Borgerhout en Deurne, zowel geüniformeerd als anoniem. De focus ligt op ‘s avonds en ‘s nachts, wanneer de meeste gewelddadige feiten zoals beschietingen en granaataanslagen worden gepleegd. Maar ook overdag worden extra acties en controles uitgevoerd, zegt de politie.

‘Sinds de start van de actie controleerde de Antwerpse politie elke actiedag meer dan 150 mensen, op sommige dagen en nachten zelfs meer dan 250 personen’, zegt de politie in een persbericht.

Tot 19 september leverde de actie al 30 arrestaties op. Er werden ook wat verdovende middelen aangetroffen en in beslag genomen: 120 xtc-pillen, 112 gram cannabis, 65 gram cocaïne en kleine hoeveelheden amfetamines en hasj. De politie nam ook 12.500 euro cash in beslag en vijf verboden wapens. Twee ‘drugspanden’ werden verzegeld.

Vanaf 2017 tot eind augustus 2020 vonden in Antwerpen 66 granaataanslagen of schietincidenten plaats die verband houden met drugsafrekeningen.