Zestien activisten, onder wie Anuna De Wever van Youth For Climate, zijn maandagmiddag opgepakt tijdens een klimaatactie in de buurt van het koninklijk paleis. De activisten pleiten voor een regering die de klimaatopwarming serieus neemt.

Een tiental militanten van Greenpeace en Youth for Climate, onder wie Anuna De Wever en Adelaïde Charlier, heeft maandagnamiddag actiegevoerd aan het koninklijk paleis. Daar werden preformateurs Egbert Lachaert en Conner Rousseau ontvangen door de koning. De activisten wilden met hun actie bij de regeringsonderhandelaars aandringen op het belang van een ambitieus klimaatakkoord.

De klimaatactivisten hadden spandoeken bij zich met opschriften als ‘ons klimaat, uw mandaat’. ‘We vragen dat het mandaat van de regering ook een klimaatmandaat is en dat de klimaatcrisis erkend wordt als een prioriteit. We verwachten dat de doelstellingen en maatregelen mikken op een vermindering van broeikasgassen met 65 procent tegen 2030 en dat er aan de grote vervuilers bijdragen gevraagd wordt’, zegt Pauline Van Cutsem van Greenpeace.

Administratief aangehouden

De actie van de klimaatactivisten vond plaats in de neutrale zone, waar manifestaties verboden zijn. Na een veertigtal minuten maakte de politie een einde aan de actie en werden de actievoerders weggeleid en administratief aangehouden. De operatie verliep zonder incidenten.

De actie was niet van tevoren aangevraagd bij de politie. Het gebied voor het koninklijk paleis is ‘neutrale’ zone. Dat betekent dat manifestaties er niet toegestaan zijn. ‘Dertien personen zijn administratief aangehouden voor identificatie’, bevestigt politiewoordvoerster Ilse Van de Keere. ‘Daarna zullen ze een GAS-boete krijgen voor een niet-toegelaten betoging.’