Conner Rousseau (SP.A): ‘Laat dit mijn laatste oproep zijn: stop met saboteren’
Foto: BELGA

‘Ik ben enorm teleurgesteld dat men een paar dagen voor een akkoord terugkomt op datzelfde akkoord’, reageert preformateur Conner Rousseau (SP.A) in een persconferentie.

‘Er zullen heel sterke signalen nodig zijn van sommigen’ om het vertrouwen opnieuw te herstellen. Dat heeft preformateur Conner Rousseau maandag verklaard nadat de koning het ontslag van hemzelf en Egbert Lachaert heeft geweigerd. ‘Het leek me vanmorgen onmogelijk dat vertrouwen te herstellen, maar als de koning u dat vraagt, wil ik proberen dat onmogelijke terug mogelijk te maken.’

Het was duidelijk dat Rousseau, die ook sp.a-voorzitter is, doelde op MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. Die had tijdens het weekend kwaad bloed gezet bij de andere Vivaldi-onderhandelaars door een interview met het weekblad Humo.

‘Ik ben enorm teleurgesteld als ik zie dat bepaalde actoren op enkele dagen voor een akkoord, in plaats van vooruit te gaan, achteruit gaan door terug te komen op akkoorden, mensen te bruskeren en partijen te provoceren’, zei Rousseau. ‘Ik begrijp met de beste wil van de wereld niet waarom iemand dit project nog zou willen doen mislukken.’

‘De speeltijd is over’

De preformateur gaf aan dat hij van heel wat partijen het signaal had gegeven dat er geen vertrouwen meer was. Daarom boden hij en Lachaert hun ontslag aan de koning aan, die dat evenwel weigerde en hen opriep het werk voort te zetten. Tegelijkertijd vroeg de koning de betrokken partijen zo snel mogelijk het vertrouwen te herstellen.

Rousseau zei vereerd te zijn dat hij opnieuw het vertrouwen kreeg van de vorst en zal verder oplossingen zoeken ‘met iedereen die wil, maar ook enkel met wie nog wil. Om het gebroken vertrouwen te herstellen, zullen er heel sterke signalen nodig zijn van sommigen’. Hij hoopt dat er nu een einde komt ‘aan de onzin, de spelletjes en het saboteren’.

‘Het leek mij vanochtend onmogelijk om het vertrouwen te herstellen, maar als de Koning dat vraagt, gaan we het toch proberen. Laat het mijn laatste oproep zijn: stop met spelletjes spelen en saboteren. De speeltijd is over. Ik ga in alle discretie verderwerken met Egbert Lachaert (Open VLD).