Wangedrag fans komt Racing Genk duur te staan: komend thuisduel helft minder supporters toegelaten
Sommige fans stonden te dicht bij elkaar en droegen geen masker. Foto: Photo News

De harde kern in de spionkop van Racing Genk nam het zondag niet zo nauw met de coronamaatregelen in het stadion. Het Genkse clubbestuur betreurde het onzinnige gedrag van zijn fans. ‘Zonder de medewerking van onze supporters hebben al die maatregelen weinig zin’, klonk het. Nu treedt ook het kabinet van Minister van Sport Ben Weyts op: de volgende thuiswedstrijd wordt het aantal supporters dat toegelaten gehalveerd.

Het was niet fraai, wat de supporters van Racing Genk bij hun terugkeer naar de Luminus Arena lieten zien voor de wedstrijd tegen KV Mechelen. Een paar tientallen fans respecteerden de geldende regels helemaal niet en negeerden alle voorschriften op vlak van veiligheid en hygiëne. De Limburgers willen zich nu excuseren voor deze groep en zijn duidelijk teleurgesteld in hun twaalfde man.

De open brief, onder de titel Gewonnen, maar teleurgesteld, bleef niet zonder van gevolgen. Minister van Sport Ben Weyts nam de beslissing om de stadioncapaciteit voor komend thuisduel, volgende week maandag tegen KV Oostende, met de helft te reduceren.

‘Het spijt me zeer dat ik van mijn hart een steen moet maken’, aldus de minister. ‘Maar ik had op voorhand aangekondigd dat we sancties zouden treffen wanneer de afspraken niet zouden worden nagekomen. Ik heb mijn nek ver uitgestoken om competities te kunnen laten plaatsvinden met publiek. Als iedereen vanuit de huiskamer zelf kan vaststellen dat de afgesproken veiligheidsregels niet worden gerespecteerd, dan moet ik optreden. We moeten ons echt bewust zijn van de voorbeeldfunctie die de Pro League clubs in deze hebben.’

Bij Racing Genk reageerde men weinig verrast. ‘Dit viel te vrezen’, zei woordvoerder Peter Morren. ‘We wisten dat de minister deze beslissing kon nemen. Uiteraard betreuren we wat er zondag tegen Mechelen is gebeurd. Dat werd ook zo gesteld in onze open brief. Maar we staan ook machteloos. Er is overleg op meerdere niveaus, met alle betrokken stakeholders.’

Afgelopen zondag tegen KV Mechelen zaten er 3.140 Genkse supporters in het stadion. Er waren 5.000 plaatsen beschikbaar gesteld. Door de beslissing van minister Weyts zakt het aantal beschikbare plaatsen voor de thuiswedstrijd tegen Oostende naar 2.500.

De open brief van Racing Genk

Zalig weertje, de drie punten en terug supporters in de Luminus Arena: hét recept voor een schitterende voetbalavond. Toch?

Gisteren speelden we sinds maart eindelijk weer een wedstrijd voor (beperkt) publiek. Dat had heel wat voeten in de aarde. Want wij zijn KRC Genk. En wij willen op alle vlakken een voorbeeld zijn. Tijdens de coronacrisis namen we als club samen met onze spelers en al onze supporters tal van initiatieven, kenmerkend voor onze warme club.

Voor onze eerste thuiswedstrijd met beperkt publiek wilden we opnieuw het goede voorbeeld geven en tonen waartoe we in staat waren. Daarom hebben we als club zwaar geïnvesteerd in veiligheid, hygiëne, comfort, flexibiliteit en animatie. Natuurlijk is dat alleen niet voldoende. Zonder de medewerking van onze supporters hebben al die maatregelen weinig zin.

We danken daarom uitdrukkelijk alle fans die zich voorbeeldig hebben gedragen. Zij die een gezonde afstand hebben bewaard ten opzichte van elkaar, hun mondmasker altijd droegen en respect toonden naar de andere supporters en alle 400 vrijwilligers. Aan al deze talrijke supporters: dikke merci!

Ondanks de uitdrukkelijke afspraken die we samen hebben gemaakt, was er helaas ook een gedeelte van onze supporters dat de richtlijnen naast zich neerlegde. Dat hebben niet alleen wij gezien. Dat heeft heel België gezien. Onze supporters, de media, de politiek én ook de 400 vrijwilligers die in de vuurlinie stonden. Wij veroordelen dit gedrag ten stelligste. Aan deze tientallen supporters: dit is een klap voor iedereen bij KRC Genk én bij uitbreiding de hele maatschappij.

Zoals we al schreven, hebben we verregaande maatregelen genomen om onze thuiswedstrijden veilig te organiseren. We hoopten dat dit een kleine stap zou zijn richting een vol stadion. Maar wat iedereen nu gezien heeft – twee dagen voor een nieuwe Veiligheidsraad – is een grote stap terug naar een leeg stadion. En daarom zijn we uitermate teleurgesteld.

Volgende week maandag spelen we tegen KV Oostende. Het is de laatste kans voor onze club. Of beter gezegd: het is de laatste kans voor jullie. Respecteer de regels. Zo moeilijk zijn ze niet: draag een mondmasker én troep niet samen.

Teleurgestelde groeten,

KRC Genk en OSV

Wangedrag fans komt Racing Genk duur te staan: komend thuisduel helft minder supporters toegelaten
Foto: JEFFREY GAENS