De plotse dood van honderden olifanten is volgens de Botswaanse overheid veroorzaakt door gifstoffen in waterpoelen.
‘Onze laatste tests hebben cyanobacteriële neurotoxinen als doodsoorzaak vastgesteld’, zei Mmadi Reuben van het overheidsdepartement Wildbeheer en Nationale Parken op een persconferentie.
De gifstoffen zijn geproduceerd door cyanobacteriën, beter bekend als blauwalgen. Die kunnen het gevolg zijn van de ernstige droogte van vorig jaar die gevolgd werd door veel regen dit seizoen, verklaarde Cyril Taolo, directeur van het departement. Bij het afsterven kunnen deze algen een giftige stof afscheiden.
Maar er blijven nog vragen onbeantwoord, zoals waarom alleen olifanten werden getroffen. ‘We hebben een aantal hypotheses’, zegt Reuben. ‘Olifanten zijn de enige dieren die onder het wateroppervlak drinken en het slib opzuigen, waar deze gifstoffen zitten.’
De plotse dood van 330 olifanten in de Okavango-delta in Botswana stelde wetenschappers voor een raadsel. Stropers werden uitgesloten, want de slagtanden waren nog intact. Het merendeel van de overleden dieren werd in de buurt van waterbronnen aangetroffen.
In de delta leven om en bij de 15.000 olifanten, ongeveer een tiende van het olifantenbestand in Botswana.