‘Succession’ en ‘Schitt’s Creek’ zijn de grote winnaars op Emmy Awards
Daniel Levy, schrijver en acteur uit Schitt’s Creek. Foto: EPA-EFE

De familie uit Succession mag zich dan wel de dieperik in bekampen, op de 72ste Emmy Awards komt het familie-epos als winnaar uit de strijd. Schitt’s Creek gaat dan weer aan de haal met alle prijzen uit de categorie comedy.

Superrijke families zijn de grote winnaars op de Amerikaanse Emmy Awards, de Oscars voor televisie. De beste dramaserie Succession vertelt hoe de kinderen van de ouder wordende mediatycoon vechten om de controle over zijn imperium (zie trailer hieronder), terwijl de familie Rose uit de beste comedyreeks Schitt’s Creek al bij het begin van de reeks haar fortuin verliest. De Roses trachten een doorstart te maken in het fictieve stadje Schitt’s Creek dat de vader ooit als grap voor zijn zoon opkocht.

Succession, uit de stal van HBO, haalde het van een aantal zwaargewichten die al vaker in de prijzen waren gevallen, zoals The handmaid’s tale, The crown, Stranger things en Better call Saul. Succession ging ook met andere prestigieuze onderscheidingen aan de haal. Zo werd Jeremy Strong verkozen tot beste acteur en Andrij Parekh tot beste regisseur.

HBO mag zich met 30 beeldjes de grote winnaar van de 72ste Emmy Awards noemen. Naast Succession had het met Watchmen een ander prijsbeest in huis. De geflipte superheldenreeks sleepte met 26 al het meeste aantal nominaties in de wacht en kon er elf van verzilveren, waaronder die van Best Limited Series or Movie. Met politiegeweld en raciale spanningen sneed de negendelige serie bijtend actuele thema’s aan – de reeks werd weliswaar al voor de dood van George Floyd uitgezonden. Regina King uit Watchmen is bovendien de beste actrice uit de categorie Best Limited Series or Movie, terwijl Zendaya bekroond werd als beste actrice in een dramareeks voor haar hartverscheurende vertolking van hoofdpersonage Rue in Euphoria. De 24-jarige is daarmee de jongste actrice ooit om te winnen.

‘Succession’ en ‘Schitt’s Creek’ zijn de grote winnaars op Emmy Awards
Euforie in de woonkamer van Zendaya, die het beeldje voor beste actrice won. Foto: afp

In de categorie comedy ging Schitt’s Creek naar huis met alle mogelijke prijzen: beste reeks, beste acteur en actrice, beste scenario, beste regie en beste bijrollen. Een afscheid met grote sier, want het alom bejubelde zesde seizoen is meteen ook het laatste. Het is de kers op een typisch Canadees succesverhaal, klein begonnen en langzaam unaniem in de armen gesloten. Dat het Amerikaanse Netflix de reeks na twee seizoenen oppikte heeft er ook iets mee te maken. Daniel Levy schreef het verhaal samen met zijn vader Eugene Levy, ook wel bekend als de vader uit American pie.

Andere opvallende winnaars zijn Last week tonight with John Oliver als beste talkshow, het vijfde jaar op rij, en RuPaul’s drag race als beste wedstrijdprogramma.

Schitt’s Creek is bij ons voorlopig niet te zien. Succesion, Watchmen en Euphoria zijn te bekijken via Streamz. RuPaul’s drag race staat op Netflix.

‘Welkom op de Pand-Emmy’s’

Behalve naar de winnaars, was het ook uitkijken naar de show dit jaar. ‘Welkom op de Pand-Emmy’s’, knipoogde gastheer Jimmy Kimmel, die presenteerde vanuit een zo goed als lege arena. Geen business as usual dus. De verschillende genomineerden werden ingebeld vanuit hun kot. Behalve een veelheid aan split screens, gaf dat bij momenten een inkijk in de woonkamer van de sterren. Al komt ook daar een zekere suspension of disbelief bij kijken. Zo wilden actrices Jennifer Aniston, Courteney Cox en Lisa Kudrow uit Friends ons doen geloven dat ze weer huisgenoten waren.

‘Succession’ en ‘Schitt’s Creek’ zijn de grote winnaars op Emmy Awards
Friends-actrices Lisa Kudrow, Jennifer Aniston en Courteney Cox Foto: AFP

Ook politiek kon niet uitblijven. Behalve ‘dankuwel’, klonk het bij de winnaars even vaak ‘go out and vote’. Presentator Jimmy Kimmel stak de draak met Trump-aanhangers toen hij liet zien dat hij een lege zaal toesprak. ‘Natuurlijk hebben we geen publiek, dit is geen rally voor Trump’, grapte hij.

‘Succession’ en ‘Schitt’s Creek’ zijn de grote winnaars op Emmy Awards
De Emmy Awards werden aan de deur afgeleverd, in veilige omstandigheden. Foto: afp

De show kreeg een verontrustend randje door de manier waarop de Emmy-beeldjes afgeleverd werden. Bij elke genomineerde stond een persoon in een gaspak aan de deur. Alleen wanneer de prijs verzilverd werd, belde die aan. Enigszins akelig voor de verliezers die de gaspakman weer moesten zien afdruipen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in