Extinction Rebellion bekladt koninklijk paleis
Themabeeld: een protest van Extinction Rebellion op 18 september 2020 in Nederland. Foto: EPA-EFE

‘En wat is uw plan?’ Activisten van de klimaatbeweging Extinction Rebellion vragen het aan de koning.

Afgelopen nacht spoten ze de vraag, samen met hun logo, op de omwalling van het koninklijk paleis in Laken. Ze lieten ook graffiti achter op de parlementsmuren. Met de nieuwe actie van burgerlijke ongehoorzaamheid willen ze bij politici aan de alarmbel trekken en hopen ze een impact te hebben op de lopende regeringsonderhandelingen.

De Brusselse burgemeester Philippe Close uitte op Twitter zijn bedenkingen over de actie van de klimaatactivisten: ‘Triest om te zien dat Extinction Rebellion opnieuw het Koninklijk Paleis en ons erfgoed viseert.’ Hij voegde er droogjes aan toe: ‘Ik ben niet zeker of zo’n wilde actie de klimaatkwestie vooruit zal helpen.’

De tags zijn intussen al verwijderd, wat volgens Extinction Rebellion niet veel werk kan zijn geweest, de slogans en logo’s zouden in krijtverf zijn geschreven. Er zou geen schade zijn aangebracht. De politie heeft een proces-verbaal opgemaakt dat zal worden overgemaakt aan het Brussels parket.

De klimaatbeweging hoopt met acties van burgerlijke ongehoorzaamheid haar eisen kracht bij te stellen. Die luiden onder meer dat de regering de ‘klimaat- en ecologische noodtoestand’ uitroept en ‘de behoefte aan een snelle transformatie van het economisch systeem erkent’. Ze wil ook een wettelijk bindend nationaal klimaatplan dat de invoer en extractie van fossiele brandstoffen tegen 2025 afbouwt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig