Landcodes aangepast: reizen binnen Europa is bijna onmogelijk
Foto: BELGA

Wie op reis wil binnen Europa kan nog maar in acht ‘groene’ landen terecht. En dan nog niet eens overal. Enkel in het Liechtenstein, een dwergstaat in het midden van Europa, kan u nog min of meer ongestoord rondlopen. In Frankrijk is nog maar één departement, Creuse, een groene zone.

De FOD Buitenlandse Zaken heeft de lijst met landcodes weer aangepast. Reizen buiten Europa kan nog altijd niet, tenzij het om essentiële reizen gaat. Binnen Europa wordt de keuze ook beperkt voor wie absoluut nog eens op vakantie wil dit jaar.

In de groene zone liggen naast Liechtenstein ook Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Polen, Portugal, Zweden en Zwitserland. Maar in al die landen zijn er ook beperkingen. Zo is in Frankrijk maar één departement, Creuse, groen ingekleurd.

In de meeste andere Europese landen is reizen mogelijk mits het naleven van strikte voorwaarden en een coronatest en/of quarantaine (code oranje). Het gaat dan onder meer om een aantal regio’s in Nederland, Noorwegen, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Reizen is niet mogelijk of niet toegelaten naar Andorra, Denemarken, Finland, het grootste deel van Frankrijk, Hongarije, grote delen van Kroatië, Monaco, de provincies Noord- en Zuid-Holland (Nederland), delen van Oostenrijk, Roemenië, Spanje (met uitzondering van de Canarische Eilanden), Tsjechië (de regio’s Praag, Midden-Bohemen, Zuidwest, Noordoost, Zuidoost), North West Engeland (Verenigd Koninkrijk) en de Zwitserse kantons Freiburg en Vaud. Zij kregen een code rood.

Keert u terug uit een Europees land?

Een verplichte quarantaine en test bij terugkeer naar ons land geldt voor alle landen buiten de EU en de Schengen-zone.

Verder voor wie uit Andorra, grote delen van Frankrijk, Kroatië, Boedapest (Hongarije), Monaco, Noord- en Zuid-Holland (Nederland), … komt.

Quarantaine en een test zijn aanbevolen maar niet verplicht wanneer u terugkeert uit onder andere Bulgarije, Denemarken, delen van Duitsland en Frankrijk, Griekenland, delen van Nederland en Italië en Vaticaanstad.

Raadpleeg hier de volledige lijst.