Protest in Hongkong inspireert duizenden Thaise jongeren
Foto: AFP

In de Thaise hoofdstad Bangkok zijn duizenden studenten de straat op gegaan om te demonstreren tegen de conservatieve regering. Volgens de politie zijn er zeker 5.000 betogers op de been.

Ze kwamen samen in de buurt van de Thammasat-universiteit en verspreidden zich vervolgens naar Sanam Luang, een park voor het Koninklijk Paleis. Er worden nog veel meer demonstranten verwacht. Het moet een vreedzaam protest worden, zei een van de studentenleiders eerder.

De beweging, die sinds de zomer bijna dagelijks op straat komt, brengt voornamelijk jongeren, studenten en stedelingen op de been. Ze namen het protest in Hongkong als model en hebben geen echte leiders. Ze vertrouwen op sociale netwerken om hun oproepen door te geven.

De betogers eisen het einde van de ‘intimidatie’ van politieke tegenstanders, de ontbinding van het parlement met het aftreden van Prayut Chan-o-cha en de herziening van de grondwet van 2017, opgesteld tijdens de junta en te gunstig geacht voor het leger.

Een deel van de beweging gaat verder en durft het hoofd te bieden aan de monarchie. Dat is zonder voorgaande in het land waar, ondanks de opeenvolgende omverwerping van regimes (12 staatsgrepen sinds 1932), de monarchie tot dusver onaantastbaar is gebleven en beschermd is door een van de strengste wetten op majesteitsschennis ter wereld.