Nederlandse minister Grapperhaus toch nog beboet voor corona-overtreding
Foto: AFP

De Nederlandse minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus krijgt alsnog een boete voor het overtreden van de coronaregels op zijn bruiloft.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de christendemocratische bewindsman daarvan donderdag op de hoogte gebracht, laat een woordvoerder van zijn ministerie vrijdag weten.

‘De minister heeft het OM laten weten dit besluit te respecteren’, zegt de woordvoerder over de boete van 390 euro. ‘Hij zal de boete zo snel mogelijk betalen.’

Na de bruiloft van Grapperhaus vorige maand doken foto’s op waarop duidelijk te zien was dat de minister en zijn gasten lang niet altijd de voorgeschreven 1,5 meter afstand hielden. Hij moest diep door het stof, ook in het parlement waar een deel van de oppositie tevergeefs om zijn aftreden riep. Maar een straf kreeg hij niet. Wel maakte hij uit eigen beweging een bedrag over naar het Rode Kruis.

Dat Grapperhaus geen straf kreeg terwijl vele anderen wel een fikse boete kregen, leidde de afgelopen weken tot felle reacties. Het probleem voor hem was ook dat hij als minister van Justitie van in het begin van de crisis forse taal heeft gesproken. Al in maart kondigde hij aan dat mensen die de coronaregels overtraden, beboet zouden worden. Hij viseerde daarbij mensen die zich met veel te veel en veel te dicht op elkaar buitenshuis begaven.