Wallonië maakt rijbewijs gratis voor werkzoekenden
Themabeeld Foto: Getty Images/iStockphoto

De Waalse regering heeft het licht op groen gezet voor een ‘passeport drive’, het gratis rijbewijs voor werkzoekenden, zo bericht La Dernière Heure vrijdag. De regering maakt 8 miljoen euro vrij, om de ongeveer 4.000 werkzoekenden toe te laten om kosteloos hun rijbewijs te behalen.

De maatregel maakt deel uit van een pakket aan economische relancemaatregelen die afgelopen zomer werden goedgekeurd. Concreet zal de overheid de cursussen (30 uur autolessen) en de kost voor het theoretisch en praktisch rijexamen op zich nemen. De maatregel geldt voor werkzoekenden die dit jaar een vorming volgen of afgerond hebben bij de arbeidsbemiddelingsdienst Forem of bij één van de partners, of zij die een socio-economisch integratietraject volgen bij het OCMW.

‘Toen ik opleidingscentra bezocht, realiseerde ik me dat er een groep mensen is die een lange weg afleggen om dan te stranden in de laatste stap van het proces omdat ze geen rijbewijs hebben. Voor veel beroepen is dat immers een vereiste. Ik denk bijvoorbeeld schoonmakers of schoonmaaksters en postbodes. Als ze geweigerd worden omdat ze geen rijbewijs hebben, zijn alle andere opleidingen voor niets geweest. Het rijbewijs is vaak de laatste stap.’, verklaarde minister van Werk Christie Moreale (PS) in La Dernière Heure.

De eerste ‘passeports drive’ zullen vanaf 28 september worden uitgereikt en kunnen gebruikt worden bij de partner-rijscholen. Als het project een succes is, kan het uitgebreid worden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in