Aantal nieuwe besmettingen per dag stijgt fors
Foto: Photo News

Het aantal nieuwe besmettingen blijft sterk stijgen. Ook het aantal ziekenhuisopnames per dag stijgt, zij het langzamer. Tegelijk stagneert het sterftecijfer.

Tussen 8 en 14 september is het gemiddelde aantal nieuwe coronabesmettingen fors gestegen naar 978,3 per dag. Dat is een toename met 74 procent ten opzichte van de voorgaande zeven dagen toen er volgens de meest recente gegevens gemiddeld 562,6 besmettingen per dag waren. Sinds de start van de uitbraak testten in ons land nu al 97.976 mensen positief, zo blijkt vrijdagochtend uit de voorlopige gegevens op het online dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano. Maandag 14 september was een piekdag: toen hebben 1.625 mensen positief getest in ons land.

Er wordt echter ook veel meer getest. Maandag werden er bijvoorbeeld meer dan 28.000 mensen getest. Dinsdag steeg dat getaal naar maar liefst 38.000. Voor woensdag zijn de cijfers nog niet allemaal binnen, maar ook dat aantal zal waarschijnlijk rond de 38.000 liggen. Dit aantal bevindt zich dicht bij de limietcapaciteit van het aantal testen dat ons land per dag aankan: 40.000 tests per dag. Die limiet wordt wel systematisch opgetrokken. Dat er zoveel getest wordt, verklaart voor een deel het hoge aantal besmettingen. Het percentage positieve tests stijgt echter ook. Eind juli was twee procent van de testen positief en nu gaat het om ongeveer drie procent.

Nog van 8 tot 14 september overleden gemiddeld elke dag 2,7 mensen, waarmee het gemiddeld aantal dagelijkse overlijdens momenteel nog altijd stabiel blijft. Alles samen bezweken in ons land sinds het begin van de pandemie 9.936 patiënten.

Het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames per dag steeg tussen 10 en 16 september met naar gemiddeld 39 per dag. Een week eerder waren dat er volgens de laatste cijfers nog gemiddeld 27 per dag. In totaal moesten al 19.484 mensen worden opgenomen. Op 17 september lagen er volgens de cijfers van Sciensano 371 patiënten in het ziekenhuis, waarvan 69 op intensieve zorgen.

Alle cijfers in verband met corona in ons land kunnen hier geraadpleegd worden.

Woensdag gaf viroloog Steven Van Gucht meer uitleg op een persconferentie over de stijgende cijfers.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig