FOD Financiën waarschuwt voor frauduleuze mails: ‘Niet reageren’
Foto: AP

De overheidsdienst Financiën waarschuwt voor frauduleuze e-mails, waarin oplichters informatie vragen in ruil voor een fictieve compensatie voor de energie- en waterfactuur.

‘Er circuleren mails die zogezegd afkomstig zijn van de FOD Financiën’, waarschuwt de dienst op hun Facebookpagina. ‘Hiermee word je uitgenodigd om, in het kader van covid-19, een compensatie voor je energie- en waterfactuur aan te vragen. Reageer hier nooit op!’

In de e-mail staat te lezen dat de overheid op 10 juli zou besloten hebben om elk huishouden een bedrag van 202.68 euro toe te kennen, ter compensatie van de energie en waterfactuur. Die zou door het vele thuiswerken en de lockdown ten gevolge van covid-19 veel hoger liggen dan normaal. De fraudeurs vragen op een link te klikken om het verificatieproces te beginnen, daarvoor is een bankkaart en een kaartlezer nodig. Wie de verificatie niet volbrengt, zou dan geen recht hebben op een compensatie. De FOD Financiën waarschuwt dat dit niet klopt en raadt aan niet te reageren op die mail.

Er staat ook een typfout in de mail: voldoende staat er als ‘vodoende’.

Deze e-mail is niet het enige valse bericht dat de rond doet. Zo circuleren er ook berichten met de vraag om een achterstallige belastingschuld te vereffenen, met een MyMinfin-knop waarop men moet klikken. ‘Doe dat vooral niet’, waarschuwt FOD Financiën.

Hoe kan u fraude herkennen?

- Het e-mailadres van de verzender is niet xxx@minfin.fed.be

- De button MyMinfin leidt niet naar de volgende url-adressen:

=> https://eservices.minfin.fgov.be/myminfin-web/(externe link)

=> https://idp.iamfas.belgium.be/fasui/login[...] voor de aanmeldingspagina

Meer informatie over phishing vindt u hier.