In de Amerikaanse staat Alabama en in het noordwesten van Florida lijden de inwoners onder ‘rampzalige overstromingen’. Die zijn het werk van de storm Sally. Volgens de website poweroutage.com zaten woensdag in beide staten meer dan 550.000 huishoudens zonder stroom.

Sally kwam woensdag om 04.45 uur aan land in Gulf Shores, in de staat Alabama, als een orkaan van categorie 2. Sindsdien is Sally afgezwakt tot een tropische storm met windsnelheden van maximaal 95 kilometer per uur. De storm zelf verplaatst zich maar erg traag (aan ongeveer 11 kilometer per uur), wat betekent dat de hevige regenbuien lange tijd boven dezelfde zone hangen en het waterpeil in die gebieden snel stijgt.

Verwacht wordt dat Sally bij het landinwaarts trekken zal afzwakken tot een tropische depressie, aldus het Amerikaanse orkaancentrum NHC. De instelling waarschuwt dat de storm momenteel ‘rampzalige en historische overstromingen’ veroorzaakt.

Wetenschappers waarschuwen al langer dat naargelang het oceaanoppervlak verder opwarmt, de orkanen sterker zullen worden. Begin september raasden met Paulette, René, Teddy, Vicky en Sally maar liefst vijf stormen gelijktijdig boven de Atlantische Oceaan, een record sinds 1971. Er zijn boven deze oceaan dit jaar al zoveel tropische stormen geweest dat de Verenigde Naties, die elke storm een naam geven, bijna door hun voorraad voornamen zitten. Dat is iets wat nog maar één keer eerder in de geschiedenis is voorgevallen, in 2005.

Storm Sally houdt lelijk huis in de VS
Florida. Foto: Getty Images
Storm Sally houdt lelijk huis in de VS
Alabama. Foto: Getty Images