Provincieraad stemt Lode Vereeck weg als nieuwe bestuurder UHasselt
Foto: Luc Daelemans

In de Limburgse provincieraad hebben alle partijen, op Vlaams Belang na, de voordracht van Lode Vereeck als bestuurder van de UHasselt weggestemd. Vlaams Belang spreekt van een ‘karaktermoord’.

De UHasselt krijgt zes nieuwe bestuurders, die worden aangesteld op basis van de uitslag van de provincieraadsverkiezingen. Zo mag CD&V twee bestuurders aanduiden, terwijl N-VA, SP.A, Open VLD en Vlaams Belang elk één naam naar voren mogen schuiven. Zowel de meerderheidspartijen CD&V, N-VA en Open VLD als de oppositiepartijen SP.A en Groen hebben de voordracht van Vereeck weggestemd.

Dat Vlaams Belang Vereeck voordroeg, was opvallend. Vorig jaar werd hij door de UHasselt als economieprofessor ontslagen wegens ongepast gedrag tegenover enkele studentes, hoewel het Limburgse parket de zaak wegens gebrek aan bewijs had geseponeerd – de zaak ligt nu bij de Raad van State, die moet oordelen of de beslissing van de UHasselt correct was. Bovendien was Vereeck eerder parlementslid voor LDD en Open VLD.

‘De zelfverklaarde democratische partijen rammelen met de democratische spelregels’, zegt Vlaams parlementslid Chris Janssens (Vlaams Belang). ‘Elke partij heeft het recht om autonoom de kandidaat van haar keuze voor te dragen. De goedkeuring door de provincieraad is al jarenlang enkel maar een formaliteit. Dat men nu de voordracht van een bekwame kandidaat saboteert, is een karaktermoord onder druk van de UHasselt.’

Volgens Vlaams Belang maken de traditionele partijen zich schuldig aan vriendjespolitiek als het gaat over het afvaardigen van kandidaten. ‘Nepotisme staat boven bekwaamheid. De andere partijen dragen oude politieke krokodillen voor of partijleden met uitvoerende mandaten, zonder enige expertise ter zake. Geen enkele kandidaat beschikt over de kennis, kunde en universiteitservaring van een man als Lode Vereeck’, zegt Janssens.

Vlaams Belang zal zich beraden op welke stappen het zal nemen om het mandaat in de raad van bestuur van de UHasselt alsnog in te vullen. ‘Deze sabotage krijgt zeker nog een staartje. De karaktermoord op een man met vele talenten is totaal onaanvaardbaar en brengt het imago van de Limburgse politieke en academische wereld behoorlijke imagoschade toe’, besluit Janssens.