Zeker 66 jongeren besmet na verblijf in Algarve, Portugal onderzoekt besmettingshaard
De Algarve. Foto: belga

Zeker 66 jongeren zijn besmet geraakt met het coronavirus na een verblijf in Alburfeira, in de Algarve in Portugal. Dat meldt het Agentschap Zorg en Gezondheid. Dat cijfer loopt waarschijnlijk nog op, want er worden nog contacten opgespoord.

41 van de besmette jongeren namen deel aan een reis van Summer Bash, een organisatie gespecialiseerd in jongerenreizen. 19 van hen komen uit West-Vlaanderen. In de regio Waregem, Tielt en omstreken kon Zorg en Gezondheid nog een 25 besmettingen linken aan jongeren die naar Albufeira trokken. West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé laat weten dat de lokale opspoorders van die regio’s 36 besmettingen meldden, van een aantal wordt nog onderzocht of ook zij tot de cluster behoren.

Decaluwé roept jongeren die uit het gebied komen op om zich te laten testen en strikt de quarantainemaatregelen op te volgen. ‘Momenteel is de contacttracing nog volop bezig. Het is moeilijk om de jongeren die er los van het kamp waren in kaart te brengen’, zegt Decaluwé. De gouverneur verwacht dat er nog besmettingen zullen bijkomen. Burgemeesters en huisartsen van de getroffen gemeenten volgen de situatie nauw op.

Het gaat vooral over jongeren rond de leeftijd van 18 jaar, die binnenkort gaan studeren. Daarom lichtte de gouverneur ook verschillende hogescholen en universiteiten in. ‘Zij moeten alert zijn voor wanneer deze jongeren aan hun studies beginnen.’

Homeparty’s

Ook de organisatie van de Summer Bash-kampen roept jongeren op om zich te laten testen. Zelf werkt de organisatie actief mee aan de contactopsporing. ‘Wij stellen de nodige gegevens van deelnemers ter beschikking. We willen zo goed mogelijk helpen’, zegt woordvoerder Jordy S’Jongers. De organisatie vermoedt dat de besmettingen vooral ‘s nachts hebben plaatsgevonden op homeparty’s in enkele villa’s.

Nadat Zuid-Frankrijk en Spanje rood kleurden, boekten heel wat jongeren apart een reis naar Albufeira in Portugal, klinkt het. ‘Die jongeren kenden elkaar en zijn elkaar gaan opzoeken buiten onze kampactiviteiten. We weten dat er in bepaalde villa’s, die niet van Summer Bash zijn, homeparty’s zijn gehouden.’

Controle

Zelf werkt Summer Bash met strikte regels op hun kampen. ‘Die bleken te werken want we hebben over de hele zomer slechts één besmet persoon gehad in Malta. We weten niet of de besmettingen zijn gestart op de feestjes, maar ze zullen er zeker geen goed aan hebben gedaan.”

In de villa’s van Summer Bash zijn geen feestjes gehouden. Daar werd volgens de organisatie op gecontroleerd. ‘Het is jammer dat een succesvolle zomer zo moet eindigen’, zegt S’Jongers nog. De volledige crew van Summer Bash is negatief getest, maar zit momenteel preventief in quarantaine. De organisatie verwacht dat er nog besmettingen zullen bijkomen.

Portugal onderzoekt besmettingen

Volgens de Portugese autoriteiten ligt de oorzaak van deze brandhaard mogelijk niet in de Algarve, maar in België. De organisatoren van deze reis hebben al toegegeven dat de jongeren de veiligheidsvoorschriften niet hebben gevolgd, zegt Graça Freitas, directeur-generaal van de Portugese gezondheidsdiensten.

Volgens Freitas is de kans niet onbestaande dat een Belg al besmet was voor afreis naar Portugal, en vervolgens zijn of haar reisgenoten besmette. ‘Gezien de incubatietijd van de ziekte en het grote aantal mensen dat besmet kan zijn maar toch geen symptomen vertoont.’

De Portugese autoriteiten beloofden een onderzoek te voeren om de origine van deze besmettingshaard te vinden.