Het parket van Charleroi heeft de hiërarchie van de federale politie niet specifiek ingelicht over het politieoptreden tegen Jozef Chovanec in een cel op de luchthaven van Charleroi. Omdat de baas van de luchthavenpolitie zelf die avond de officier van wacht was, ging het parket ervan uit dat de hiërarchie op de hoogte was, herhaalde minister van Justitie Koen Geens (CD&V) woensdag in de Kamercommissie Justitie.

De feiten op de luchthaven van Charleroi dateren van februari 2018, maar kwamen pas deze zomer echt in de aandacht nadat beelden van de interventie via de media naar buiten waren gebracht. De hiërarchie van de politie, die als tuchtoverste een tuchtonderzoek had kunnen opstarten tegen de agenten, zei de beelden nooit gezien te hebben. Daarop kwam de vraag waarom het parket, dat een kopie van de beelden had, de politiehiërarchie niet heeft ingelicht.

‘Omdat de baas van de luchthavenpolitie die nacht van wacht was, heeft het parket gemeend dat de hiërarchie van de politie op de hoogte was’, zegt Geens. ‘En dat het parket om die reden meende dat het niet nog eens zelfstandig de tuchtoverheid op de hoogte moest stellen’, aldus de minister van Justitie, die benadrukte dat hij deze informatie al tot tweemaal toe eerder heeft gegeven. ‘Ik zeg dus niets nieuws.’

Door de zaak-Chovanec moest de nummer 2 van de federale politie, André Desenfants, tijdelijk een stap opzijzetten. Desenfants wordt volgende week woensdag in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken verwacht. De baas van de luchthavenpolitie is bij ordemaatregel op administratieve taken gezet.