Oprichter modegroep FNG blijft zeker nog een maand in de cel
Voormalig FNG-topman Dieter Penninckx Foto: Dries Luyten

De raadkamer in Mechelen heeft dinsdag beslist dat voormalig FNG-topman Dieter Penninckx minstens een maand langer in de cel moet blijven. Penninckx was vrijdag opgepakt omdat hij en zijn vrouw zich niet hielden aan opgelegde voorwaarden van hun voorlopige invrijheidsstelling. Zijn echtgenote Anja Maes kreeg een enkelband.

De twee worden samen met medeoprichter Manu Bracke verdacht van valsheid in geschrifte en gebruik van valse stukken, het indienen van valse jaarrekeningen, de manipulatie van de beurskoers, het misbruik van vennootschapsgoederen en het niet willen meewerken met beursautoriteit FSMA. Dinsdag werd ook duidelijk dat het onderzoek werd uitgebreid naar witwassen.

Naast de drie oprichters van de modegroep wordt ook Penninckx’ advocate Elke Janssens in verdenking gesteld in het dossier. Zij werd niet aangehouden.

Het is onduidelijk welke voorwaarden Penninckx en Maes hebben verbroken. Lieselotte Claessens van het Antwerpse parket had het over ‘meerdere’ inbreuken maar kon op vraag van de onderzoeksrechter niet dieper ingaan op het dossier.

Beiden werden vrijdag opnieuw aangehouden, Maes kreeg een enkelband maar Penninckx werd naar de gevangenis overgebracht. In principe is hun aanhouding voor een maand verlengd, maar ze kunnen hiertegen nog beroep aantekenen. Penninckx overlegt hierover pas morgen met zijn advocaten.