Duits talent Lennard Kämna wint in Villard-de-Lans, domper voor Julian Alaphilippe
Foto: Photo News

Lennard Kämna won de zestiende rit in de Tour, een bergrit met aankomst in Villard-de-Lans. De 24-jarige Duitser van Bora-hansgrohe arriveerde solo na een vlucht met 23 renners.

Meteen na de start kwam er verwachte spervuur van demarrages en toen een groep van 35 zich vormde, leek de goede vlucht vertrokken. Helaas. Maar meteen na de hergroepering konden vijftien renners ontsnappen: Andrey Amador en Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), Lennard Kämna en Daniel Oss (Bora-hansgrohe), Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick-Step), Sébastien Reichenbach (Groupama-FDJ), Alberto Bettiol (EF Education First), Winner Anacona en Warren Barguil (Arkéa-Samsic), Imanol Erviti en Carlos Verona (Movistar), Matteo Trentin (CCC), Chris Juul Jensen (Mitchelton-Scott), Nicholas Roche (Team Sunweb) en Quentin Pacher (B&B Hotels-Vital Concept).

Drie renners konden nog de oversteek maken: onze landgenoot Tiesj Benoot en zijn Sunweb-ploegmaat Casper Pedersen en Pierre Rolland (B&B Hotels-Vital Concept). Het peloton liet begaan, maar een vijftal achtervolgers wilden nog vooraan geraken: Pavel Sivakov (Ineos), Nielson Powless (EF Cycling) Simon Geschke (CCC), Mikel Nieve (Mitchelton-Scott) en Romain Sicard (Total Direct Energie).

Op de top van de Col de Porte (op 97,5 km van de finish) scheidden Rolland en Geschke zich even af, maar lieten zich daarna weer inlopen. Een goede twintig kilometer later kwamen de achtervolgers op de Côte de Revel aansluiten vooraan. Met 23 moesten ze het dan maar uitvechten voor de zege.

In het begin van de Montée de Saint-Nizier-du-Moucherotte (1ste categorie, 11,1 km aan 6,5%) demarreerde Pacher. Op 4,7 km van de top kwamen Alaphilippe, Carapaz, Kämna en Reichenbach aansluiten. Op 2 km van de top probeerde Carapaz het. Alaphilippe kwam aansluiten, net als Kämna en Reichenbach. Waarna Carapaz weer versnelde en Alaphilippe er af moest. Die superconditie heeft de Fransman nog steeds niet beet en dat is geen goed nieuws voor het WK.

Op de top kwam Kämna als eerste boven, een paar seconden later gevolgd door Carapaz. Reichenbach en Alaphilippe volgden wat verderop maar verloren meer en meer terrein.

In de afdaling reed ook Kämna verder weg van Carapaz en het toptalent hield stand op de klim naar Villard-de-Lans. Een knappe zege voor de 24-jarige Duitser van Bora-hansgrohe.