Poolse premier heeft ‘schaamteloos’ wet overtreden, oordeelt rechtbank
Premier Mateusz Morawiecki Foto: EPA-EFE

De Poolse premier Mateusz Morawiecki heeft op ‘schaamteloze’ wijze de wet overtreden toen hij het Poolse postbedrijf opdracht gaf om met het oog op de presidentsverkiezingen in het land een stemming per brief voor te bereiden. Hij was daar niet voor bevoegd, heeft een rechter in Warschau dinsdag geoordeeld.

De verkiezingen waren gepland voor 10 mei, maar konden omwille van de coronamaatregelen niet zoals voorzien doorgaan. Voorafgaand aan de verkiezingen had de regerende meerderheid daarom te kennen gegeven de stembusgang te willen omvormen en enkel de mogelijkheid te voorzien om per brief te stemmen. Dat was in Polen nooit eerder georganiseerd, en dus was een wetswijziging nodig.

Het parlement keurde die slechts enkele dagen voor de verkiezingen zouden plaatsvinden goed. Morawiecki bleek het postbedrijf echter voordien al te hebben opgedragen om zo’n stemming per brief voor te bereiden, wat, samen met het kostenplaatje van die beslissing, voor consternatie zorgde in Polen.

Geen bevoegdheid

‘Noch de grondwet, noch de wetten aangaande de ministerraad kennen de premier bevoegdheden toe op vlak van het organiseren of voorbereiden van een verkiezing’, verklaarde rechter Grzegorz Rudnicki volgens het Poolse persbureau PAP.

In een verklaring aan de pers noemde regeringswoordvoerder Piotr Mueller de beslissing van de rechter ‘verrassend’ en wees hij erop dat op het moment dat de opdracht werd gegeven voor bepaalde kwetsbare bevolkingsgroepen het recht om te stemmen per brief was goedgekeurd. Of er beroep zal komen tegen het vonnis, wordt nog bekeken, aldus Mueller.

Ontslag gevraagd

De oppositie heeft inmiddels al het ontslag van Morawiecki gevraagd, maar het is erg onwaarschijnlijk dat het zo ver komt.

Polen stelde de verkiezingen uiteindelijk uit naar 28 juni. Kiezers konden zowel in het stemlokaal hun stem uitbrengen als per brief stemmen. Zittend president Andrzej Duda won de stembusgang.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig