België gaat alvast 12 minderjarige vluchtelingen uit Moria opvangen
Foto: EPA-EFE

Ons land is alvast bereid twaalf niet-begeleide minderjarigen op te vangen uit het vernielde opvangkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. Het zal met dat voorstel naar de Europese collega’s trekken. Het nieuws werd bevestigd door het kabinet van minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld).

Het kamp en de bijhorende brand kregen intussen al een weinig flatterende bijnaam: de Hel van Moria. De beelden spraken boekdelen nadat vorige week een zware brand het overbevolkte kamp vrijwel volledig in de as legde. Minstens 12.000 mensen zijn dakloos en zwerven over het Griekse eiland. Onder meer een beeld van een kind dat een stoeprand als kussen moest gebruiken, lokte internationale verontwaardiging op.

Frankrijk en Duitsland namen binnen de EU al het initiatief om 400 niet-begeleide minderjarigen op te vangen. Binnen dat kader engageert België zich in deze fase twaalf niet-begeleide minderjarigen op te vangen. Dat komt overeen met 3 procent van de niet-begeleide minderjarigen in het kamp. Die drie procent is gebaseerd op het aandeel van de Belgische bevolking in de Europese Unie en de aanwezige opvangcapaciteit voor niet-begeleide minderjarigen in ons land. De twaalf niet-begeleide minderjarigen zullen in de Belgische asielprocedure terechtkomen. Wanneer ze in ons land zullen toekomen, is nog niet duidelijk. In juli kwamen als eens achttien niet-begeleide minderjarigen uit Griekenland naar ons land. Die procedure werd toen in mei opgestart. Ons land kijkt voor de selectie van de twaalf minderjarigen naar de Griekse overheid.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft al aangegeven dat ze bovenop het Europese initiatief 1.500 migranten in Duitsland zal opvangen. Het zou gaan om gezinnen met kinderen, die in Griekenland al erkend zijn als hulpbehoevend. Ook België sluit niet uit andere groepen en meer mensen uit het kamp op te vangen. Maar België verwacht dat Griekenland eerst haar behoeften bekend maakt en zal dan de mogelijkheden voor extra opvang bekijken.

Minister Maggie De Block reageerde intussen ook zelf: ‘Het klopt niet dat we enkel 12 niet-begeleide minderjarigen zullen opvangen, zoals velen verkeerd concluderen. Dat is maar een deeltje van de discussie. Ik spreek morgen nog met de Griekse autoriteiten, hopelijk snel meer duidelijkheid’, schrijft De Block op Twitter.