Gerecht onderzoekt witwassen bij FNG
Door het faillissement was er een uitverkoop bij onder meer Brantano. Foto: Photo News

Het gerecht onderzoekt mogelijke misdrijven bij de failliete modegroep FNG, en dat onderzoek is uitgebreid naar witwassen. De Tijd schrijft dat de woordvoerder van het parket van Antwerpen, Kristof Aerts, het nieuws bevestigt.

Er zijn aanwijzingen dat er constructies zijn opgezet om geld te versluizen en wit te wassen, bij FNG, de Mechelse onderzoeksrechter Theo Byl bekijkt de zaak. Zo krijgt het strafonderzoek een nieuwe dimensie, er waren al aanwijzingen van marktmanipulatie en valsheden in de jaarrekening. Er werd volgens De Tijd ook een huiszoeking uitgevoerd bij het advocatenkantoor NautaDutilh, de huisadvocaat van FNG. Er werd een advocate van dat kantoor, Elke Janssens, door de onderzoeksrechter in verdenking gesteld.

De speurders zijn op zoek naar meer informatie over het inkoopplatform Fashion Buying Platform Holding. Via een eigen aankooporganisatie wou FNG goedkoop kleding inkopen in Aziatische lagelonenlanden, maar de structuren in Zwitserland en Hongkong, en allerlei aandelentransacties daarrond, roepen vragen op. Het grootste vraagteken is hoe FNG 94 miljoen euro in dat aankoopnetwerk kwijtspeelde. Dat verlies door ‘complexe en internationale transacties’ leidde mee tot de val van de Mechelse modegroep achter de merken Brantano, CKS en Claudia Sträter.

NautaDutilh gaf geen reactie aan De Tijd. Het parket geeft geen namen, maar bevestigt dat sinds het begin van het gerechtelijk onderzoek al ‘een tiental huiszoekingen zijn uitgevoerd en meerdere inbeslag­names’. ‘Op dit moment zijn vier mensen in verdenking gesteld’, zei Aerts. Drie van hen vormden het voormalige management van FNG: het oprichterstrio Dieter Penninckx, Anja Maes en Manu Bracke.