Antwerpen start met plaatsen vingerafdrukken op identiteitskaart
Foto: Photo News

De stad Antwerpen is maandag begonnen met het nemen van vingerafdrukken van iedereen die een nieuwe elektronische identiteitskaart (e-ID) aanvraagt. Antwerpen is een van de eerste grote steden in Vlaanderen die mee in het Europese traject terzake stapt.

Europa wil van de elektronische identiteitskaart een veiliger en meer universeel identiteitsdocument maken dat aan alle strenge internationale regels voldoet, zoals eerder ook al de paspoorten (reispassen). Het legt daarom de integratie van vingerafdrukken op aan zijn lidstaten. De nieuwe identiteitskaarten moeten identiteitscontroles vergemakkelijken.

‘Het systeem van de vingerafdruk om identiteitsfraude tegen te gaan is niet nieuw’, benadrukt schepen voor Loketten Nabilla Ait Daoud (N-VA). ‘Een vingerafdruk wordt ook bij de reispas gebruikt. Belangrijk om te weten is dat de vingerafdruk enkel aanwezig is op de kaart zelf, en niet centraal opgeslagen wordt.’

Enkel bevoegde instanties kunnen de chip uitlezen en de vingerafdrukken zien. De nieuwe identiteitskaart heeft trouwens ook een andere lay-out: ze heeft een andere kleur, de foto staat links in plaats van rechts en in geperforeerde vorm ook op de achterzijde. Ook de chip staat op de achterkant van de kaart waardoor de kaart op een andere manier in de kaartlezer moet worden gestoken.

Wie een nieuwe e-ID aanvraagt, zal zowel bij het aanvragen als bij het afhalen (ter controle) vingerafdrukken moeten laten nemen.