Stan Van Samang zet deurwaarders in om naaktfoto’s offline te halen
Foto: Peter Malaise

De advocaten van zanger Stan Van Samang hebben deurwaarders gestuurd naar de internetbedrijven Google en Facebook en naar de satirische website ‘t Scheldt. Zij moeten ervoor te zorgen dat die de gelekte naaktbeelden van de zanger offline halen.

Dat meldt persagentschap Belga op basis van de advocaten van Stan van Samang. Vorige woensdag liet de zanger via zijn advocaten klacht indienen tegen onbekenden bij de onderzoeksrechter in Brussel. In kort geding wou hij het verspreiden van de beelden ook tegenhouden. Het inzetten van de deurwaarders heeft daarmee te maken.

‘De voorzitter van de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg van Brussel heeft aan eenieder verbod opgelegd om die beelden te verspreiden of te bewaren’, meldden de advocaten van de zanger donderdag. ‘De rechter heeft ook alle technologiebedrijven bevel gegeven om die beelden van hun infrastructuur te verwijderen en ze niet meer toegankelijk te maken, onder verbeurte van een dwangsom van 10.000 euro.’ De deurwaarders moeten daar nu op toezien.

Gelekte beelden

Sinds een tweetal weken doen expliciete naaktbeelden van drie mannelijke BV’s de ronde, voornamelijk via WhatsApp maar ook via andere sociale media zoals TikTok. Het gaat om Stan Van Samang, Peter Van de Veire en Sean Dhondt, die eind vorige week allen opriepen om een einde te maken aan het verspreiden van de beelden. Het ziet ernaar uit dat de drie elk apart het slachtoffer werden van catfishing, een vorm van oplichting via sociale media.

De beelden doken ook al op op internetfora maar één van de betrokkenen schakelde al een advocaat in om daar een einde aan te stellen. Minstens een deel van de beelden werd ook te koop aangeboden aan de satirische website ‘t Scheldt, die ook een artikel aan het verhaal wijdde, met geanonimiseerde foto’s. In kort geding bekwam één van de betrokken BV’s dat ook die beelden verwijderd moesten worden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig