Kwik klimt tot 31,3 graden: nooit eerder viel tropische dag zo laat op het jaar
Foto: Photo News

Het dagrecord voor de warmste 14 september ooit gemeten is deze namiddag in Ukkel verbroken. Het kwik klom er boven de 30 graden. Nooit eerder werd een tropische dag zo laat op het jaar opgetekend.

Rond half vier wees de thermometer er een temperatuur van 30,2 graden aan. Uiteindelijk bedroeg de hoogst gemeten temperatuur 31,3 graden.

Volgens weerman David Dehenauw stond het record van de laatste tropische dag van het jaar tot dusver op 13 september. In 2016 werd op die dag 31,2 graden opgetekend. Dehenauw verwacht dat het nieuwe record niet langer dan één dag stand houdt: morgen volgt er al een nieuw. Want ook dinsdag wordt het een tropische dag, waarop de hitte boven de 30 graden klimt.

Een nieuwe hittegolf zit er echter niet in. Daarvoor zijn vijf opeenvolgende dagen met een maximumtemperatuur van 25 graden nodig, waarvan drie boven de dertig. Maar overmorgen zakt het kwik al onder de 25 graden. De rest van de week blijft het wel zonnig en warm voor de tijd van het jaar, met maximumtemperaturen van boven de 20 graden.