Stad Brussel controleerde dit jaar al meer dan 13 miljoen auto’s op overdreven snelheid
Foto: BELGA

De stad Brussel heeft de strijd voor een verkeersveilige stad volgens het STOP-principe dit jaar al kracht bijgezet door in totaal 13.302.741 voertuigen op snelheid te controleren.

Van de meer dan 13 miljoen voertuigen die gecontroleerd werden, ontvingen 32.076 chauffeurs een proces-verbaal voor het overschrijden van de snelheidslimiet. In mei trad daarna een nieuw gemeentereglement in om het fenomeen van straatracers aan te pakken. De Brusselse lokale politie kan op heterdaad betrapte auto’s nu meteen in beslag nemen en bestuurders beboeten. Binnen dit kader werden al een 40-tal voertuigen administratief in beslag genomen en een 15-tal gerechtelijk.

“We roepen burgers op om het noodnummer 101 te contacteren wanneer ze getuige zijn van gevaarlijke situatie zoals bijvoorbeeld straatraces. Want wie denkt dat Brussel een race-parcours is, zal dan ook zwaar beboet worden”, verzekert korpschef Goovaerts.

Herinrichting van rijwegen

De bikers van de politiezone blijven zich intussen inzetten voor de zwakke weggebruikers. Zij konden in 2020 al 8.191 voertuigen verbaliseren voor parkeren op voetpaden, fietspaden of oversteekplaatsen. Ze stelden ook 2.845 GAS-boetes op voor het niet-respecteren van de regels in een voetgangerszone of woonerfzone.

Naast het politieluik blijft de stad Brussel verder investeren in de herinrichting van de rijwegen, door bijvoorbeeld het plaatsen van betonblokken, om zo de verkeersveiligheid te verhogen.