Iran overweegt moordaanslag op Amerikaanse ambassadeur
Ayatollah Ali Khamenei wil de dood van generaal Soleimani wreken. Foto: reuters

Na de dood van de machtige Iraanse generaal Qassem Soleimani blijft Iran zinnen op wraak op de Verenigde Staten. Nu hebben de ayatollahs het gemunt op de Amerikaanse ambassadeur Lana Marks (66) in Zuid-Afrika.

De Iraanse regering overweegt een moordaanslag op de Amerikaanse ambassadeur in Zuid-Afrika, Lana Marks. Volgens de nieuwssite Politico blijkt dat uit Amerikaanse inlichtingenrapporten. Als dat zo is, zet dat de al zeer gespannen verhouding tussen de Verenigde Staten en Iran onder druk.

Onder het bevel van de Amerikaanse president Donald Trump kwam de Iraanse topgeneraal Soleimani in januari om het leven bij een raketaanslag in Bagdad. Behalve Soleimani, stierf ook Abu Mahdi al-Muhandis, de nummer twee van de pro-Iraanse militie al-Hashs al-Shaabi. Na de raketaanslag bevestigde het Pentagon dat de dood van Soleimani gebeurde in opdracht van Trump.

‘Strenge wraak’

Generaal Soleimani was goed bevriend met ayatollah Ali Khamenei, de opperste leider van Iran, en werd wel eens diens rechterhand genoemd. Khamenei zwoer toen een ‘strenge wraak op de criminelen die Soleimani doodden’. Sindsdien werden al meer wraakacties overwogen. Zo wilde Khamenei Trump laten arresteren en kondigde de Iraanse Nationale Veiligheidsraad aan dat het land zich niet meer zal houden aan de nucleaire deal van 2015.

Lange vriendschap

Hoewel de inlichtingendiensten niet precies weten waarom Iran het op Marks gemunt heeft – zij heeft weinig of geen gekende banden met Iran – zou haar jarenlange vriendschap met Trump aan de basis kunnen liggen. Marks kent Trump al meer dan twee decennia en werd in oktober vorig jaar beëdigd als Amerikaanse ambassadeur.

Amerikaanse functionarissen zijn sinds het voorjaar op de hoogte van het dreigement tegen de ambassadeur, maar de afgelopen weken zou de informatie specifieker geworden zijn. Ambassadeur Marks zou zelf ook op de hoogte zijn van de dreiging.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig