Leiderschap Japan wisselt: Yoshihide Suga volgt Shinzo Abe op als partijleider
Foto: EPA-EFE

In Japan heeft de regeringspartij LDP Yoshihide Suga verkozen als nieuwe partijleider, wat meteen de weg vrijmaakt om Shinzo Abe op te volgen als premier.

Abe maakte in augustus bekend dat hij opstapt omwille van gezondheidsproblemen. Hij verklaarde toen te zullen aanblijven tot zijn opvolger is gekozen.

Suga kon 377 stemmen achter zijn naam schrijven, oud-minister van Buitenlandse Zaken Fumio Kishida kon op 89 stemmen rekenen en voormalige minister van Defensie Shigeru Ishiba kreeg 68 stemmen. Suga diende als hoofd kabinetssecretaris en woordvoerder en werd gezien als de beste kanshebber om Abe op te volgen. Hij wordt gezien als een medestander van Abe en zal zijn beleid waarschijnlijk verderzetten tot aan de verkiezingen in 2021. Hij krijgt een mandaat van maximaal één jaar, tot aan de verkiezingen.

De Liberaal-Democratische Partij besliste om een verkiezing te organiseren voor het leiderschap van de partij, waardoor de voorzittersverkiezing binnen de LDP eigenlijk de nieuwe premier oplevert. Woensdag volgt een stemming in het parlement, waar de LDP een meerderheid heeft in het Japanse Lagerhuis. Daar zal Suga naar alle waarschijnlijkheid verkozen worden als permier. De oppositie kan dan ook kandidaten naar voren schuiven, maar dat wordt gezien als een formaliteit.