Meer dan honderd vrouwen meegenomen in geblindeerde busjes tijdens betoging in Minsk
Foto: via REUTERS

In Wit-Rusland zijn zaterdag bij een protestactie van duizenden vrouwen tegen de autoritaire president Aleksandr Loekasjenko opnieuw arrestaties verricht. Intussen is oppositieleidster Maria Kolesnikova overgebracht naar een andere gevangenis.

Volgens mensenrechtencentrum Wesna zijn vooral vrouwen opgepakt. Tot dusver stelden de Wit-Russische veiligheidsdiensten zich tegenover vrouwen eerder terughoudend op en pakten ze voornamelijk mannen op. Videobeelden toonden zaterdag echter hoe gemaskerde veiligheidsdiensten vrouwelijke betogers hardhandig vastgrijpen en wegbrengen in geblindeerde busjes. De onafhankelijke nieuwssite tut.by sprak zaterdag van dertig arrestaties.

De oppositie had de vrouwen opgeroepen om opnieuw op straat te komen. Dat moest president Loekasjenko duidelijk maken dat de protestbeweging breed gedragen wordt en nog in omvang toeneemt. Ook vorige zaterdag hadden al duizenden vrouwen deelgenomen aan manifestaties.

Zondagnamiddag is nieuw protest gepland. In de hoofdstad Minsk is een ‘mars van de helden’ gepland, die ook hulde zal brengen aan de 38-jarige oppositieleidster Maria Kolesnikova, die momenteel in de cel zit. De ordediensten zijn al talrijk aanwezig.

Verscheurd paspoort

Voor de start van de actie op zaterdag raakte ook bekend dat de 38-jarige oppositieleidster Maria Kolesnikova is overgebracht naar een andere gevangenis. Ze is verhuisd naar een nieuwe locatie ten noordoosten van de hoofdstad Minsk. De reden van de verplaatsing is door de autoriteiten niet meegedeeld, aldus de oppositie.

Kolesnikova werd begin deze week gearresteerd door gemaskerde mannen. Volgens haar aanhang zouden de autoriteiten al geprobeerd hebben haar het land uit te zetten, maar ze kon dat met succes verijdelen door haar paspoort te verscheuren.

In Wit-Rusland zijn al weken protesten en stakingen tegen het regime van Loekasjenko aan de gang. De president, die al meer dan een kwarteeuw aan de macht is, stelt dat hij de presidentsverkiezingen van 9 augustus met 80 procent van de stemmen heeft gewonnen. Oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja zou 10,12 procent hebben gehaald. Volgens de oppositie is er echter op grote schaal met de stembusgang geknoeid.