AstraZeneca hervat Engelse proeven met veelbelovend coronavaccin
Foto: AFP

Het Britse farmabedrijf AstraZeneca hervat de Engelse proeven met een mogelijk coronavaccin. Dat laat het bedrijf weten in een mededeling. Gelijkaardige proeven van het bedrijf, elders in de wereld, liggen wel nog stil.

Woensdag werden de testen tijdelijk stopgezet vanwege medische problemen met een proefpersoon (DS 10 september 2020). AstraZeneca, dat het vaccin samen met Oxford University ontwikkelt, kreeg intussen de toestemming van het Britse controleorgaan Medicines Health Regulatory Authority (MHRA) om de proeven in Groot-Brittannië te hervatten.

De bedrijfstakken in India en Brazilië wachten nog op finale toestemming om hun proeven te hervatten. Ook in de VS en Zuid-Afrika liggen de proeven van AstraZeneca voorlopig stil.

Het is niet abnormaal dat proeven tijdelijk moeten stoppen bij medische problemen. Onafhankelijke commissies en regulatoren moeten de data evalueren vooraleer de proeven hervat kunnen worden. En dat is nu gebeurd, aldus AstraZeneca.

Wat de proefpersoon precies overkomen was, wordt niet gezegd. Maar volgens Amerikaanse media had een vrouw een ontsteking van het ruggenmerg gekregen. Ze zou aan de beterhand zijn.

‘Alle onderzoekers en proefpersonen zullen een update krijgen met alle relevante informatie’, werd nog meegedeeld door het farmaconcern.

Koploper

AstraZeneca zou een van de koplopers zijn in de race naar het vaccin. Vandaag bevindt ‘AZD1222’ van ­AstraZeneca zich als een van de weinige kandidaat-vaccins in de laatste fase van het onderzoek vóór de geneesmiddelenagentschappen de dossiers beoordelen en, in het beste geval, goedkeuren voor verkoop. Het bedrijf nam ook de leiding in het sluiten van overeenkomsten met overheden voor de levering van grote hoeveelheden van het vaccin. Het heeft al deals gesloten met de Amerikaanse, Britse en Japanse overheden en met de Europese Commissie. Voor België zijn 7,5 miljoen dosissen gereserveerd.

Negen grote Amerikaanse en Europese farmaceutische bedrijven, waaronder AstraZeneca, schreven dinsdag nog in een open brief dat ze hun vaccins voor het coronavirus pas op de markt brengen wanneer ze veilig en effectief blijken. Het document was bedoeld om de perceptie tegen te gaan dat er gezondheidsrisico’s worden genomen om maar zo snel mogelijk een coronavaccin op de markt te kunnen brengen. Het vertrouwen van het grote publiek is noodzakelijk omdat een groot deel van de mensen het middel zal moeten gebruiken om het effectief te maken.