Makro Machelen en Deurne gesloten door staking
Foto: put

De Makro-vestigingen in Machelen en Deurne zijn zaterdag door een personeelsactie gesloten, meldt de directie. Bij Makro is al een tijdje een sociaal conflict aan de gang rond een nieuw besparingsplan.

Vrijdag had de liberale vakbond, die een ultimatum gesteld had aan de directie, nog gezegd dat alle winkels dit weekend waarschijnlijk open zouden zijn. De vakbonden riepen immers niet meer op tot staken, omdat ze besloten hebben om donderdag aan de onderhandelingstafel plaats te nemen. Maar de vakbonden sloten lokale acties niet uit, en dat blijkt nu ook het geval te zijn.

De winkels van Deurne en Machelen zijn zaterdag ‘tot onze verbazing’ gesloten, zegt CEO Vincent Nolf, ‘Er is dialoog (met de vakbond, nvdr). We zijn verbaasd dat er twee vestigingen gesloten zijn.’ Volgens de CEO zou het om acties ‘op individueel initiatief’ gaan. De directie ziet het meer als een lokaal probleem dan als een reactie op de besparingsplannen. Daarbij wijst de CEO bijvoorbeeld op het sociaal conflict dat al langer lopende is in Machelen.

Zelfscankassa’s

De directie van Makro kondigde een week geleden aan dat ze het komende jaar 100 tot 200 tijdelijke contracten niet zal verlengen en een resem wijzigingen doorvoert in de zes winkels (Deurne, Eke, Machelen, Sint-Pieters-Leeuw, Alleur en Lodelinsart). Zo is er onder meer sprake van de invoering van zelfscankassa’s en een vereenvoudiging van de interne organisatiestructuur. De vakbonden zeiden niet per se tegen het plan te zijn, maar ze wilden erover kunnen onderhandelen.

Sinds de aankondiging waren er al stakingen in verschillende winkels. Woensdag nog was de vestiging in Sint-Pieters-Leeuw dicht.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig