Historisch vredesoverleg taliban en Kaboel gestart in Qatar
Foto: AP

In de Qatarese hoofdstad Doha zijn de islamitische taliban en de Afghaanse regering gestart met de vredesonderhandelingen. Die moeten een eind maken aan bijna twintig jaar strijd.

De Qatarese minister van Buitenlandse Zaken sjeik Mohammed ben Abderrahmane al-Thani leidde de opening van de onderhandelingen. Die worden georganiseerd in een hotel in Doha in aanwezigheid van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en de Amerikaanse gezant in Afghanistan, Zalmay Khalilzad. De gesprekken starten 19 jaar en één dag na de terroristische aanslagen van 11 september in de VS.

‘Ik kan u vandaag met vertrouwen zeggen dat ons land zich deze dag zal herinneren als de dag van het einde van de oorlog en het lijden van ons volk’, verklaarde de Afghaanse onderhandelaar, de voormalige minister Abdullah Abdullah.

Het is de eerste keer in bijna twintig jaar dat leden van de taliban en de Afghaanse regering elkaar ontmoeten. De taliban noemden de regering altijd een marionet van het Westen en weigerde te praten.

Het voorbije jaar liet president ­Ashraf Ghani zo’n 5.000 talibanstrijders vrij uit de gevangenis. De beweging wilde pas praten als dat aantal was gehaald. ‘De taliban moeten nu laten zien dat ze niet bang zijn om zich te verbinden tot een wapenstilstand’, verklaarde de woordvoerder van Ghani.