Trump kondigt ‘vredesakkoord’ aan tussen Bahrein en Israël
Foto: AFP

Na de Verenigde Arabische Emiraten zal ook het koninkrijk Bahrein diplomatieke betrekkingen met Israël aanknopen. Een nieuw diplomatie succes voor de Amerikaanse president Donald Trump, die als bemiddelaar is opgetreden.

Trump heeft vrijdag aangekondigd dat Bahrein en Israël akkoord zijn met een ‘vredesdeal’. Ook de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft het nieuws bekendgemaakt.

Trump sprak op Twitter van een historische doorbraak. ‘Onze twee grote vrienden Israël en het koninkrijk Bahrein zijn het eens over een vredesdeal’, aldus Trump. ‘Het tweede Arabische land dat in dertig dagen tijd vrede sluit met Israël.’ In augustus kondigde Trump ook aan dat de Verenigde Arabische Emiraten hun betrekkingen met Israël zullen normaliseren.

Volgens een verklaring die Trump op Twitter plaatste, hebben hijzelf, de koning Hamad bin Isa bin Salman al-Khalifa van Bahrein en premier Netanyahu vrijdag elkaar gesproken en zijn ze het eens geworden om ‘volledige diplomatieke betrekkingen tussen Israël en het koninkrijk Bahrein’ aan te knopen. ‘Dit is een historische doorbraak om vrede te bevorderen in het Midden-Oosten’, klinkt het.

Eerder hadden Israëlische en Amerikaanse media al aangekondigd dat Bahrein en Israël hun betrekkingen zouden normaliseren.

Vijandigheid tegenover Iran

De normalisering van de betrekkingen tussen Israël en de bondgenoten van de VS in het Midden-Oosten, ook de rijke Golfstaten, is een prioriteit van Trump. Zijn regionale strategie is erop gericht om Iran, vijand van Washington en van Israël, in bedwang te houden.

Bahrein en Israël delen dezelfde vijandigheid tegenover Teheran. Bahrein beschuldigt Iran ervan de sjiitische gemeenschap in het koninkrijk op te zetten tegen de regerende soennitische dynastie.

Bahrein zal dinsdag ook deelnemen aan de ceremonie in het Witte Huis, in aanwezigheid van de Israëlische premier en vertegenwoordigers van de Verenigde Arabische Emiraten.

Palestijnen hekelen akkoord

De Palestijnse Autoriteit en de Palestijnse beweging Hamas hekelen het akkoord tussen Israël en Bahrein. ‘Het akkoord is een steek in de rug van de Palestijnse zaak en het Palestijnse volk’, aldus Ahmad Majdalani, minister van Sociale Zaken van de Palestijnse Autoriteit.

Hamas, die de Gazastrook controleert, hekelde de ‘agressie’ die ernstige schade berokkent aan de Palestijnse zaak.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in