Charlie Hebdo opnieuw bedreigd voor publicatie Mohammedcartoons
Een muurschildering in Parijs, ter nagedachtenis van de slachtoffers van de aanslag op Charlie Hebdo. Foto: EPA-EFE

De redactie van Charlie Hebdo heeft nieuwe doodsbedreigingen ontvangen van terreurgroep Al-Qaeda. Het dreigement komt er nadat het Franse satirische tijdschrift eerder deze maand de omstreden Mohammedcartoons een tweede keer heeft afgedrukt.

Dat meldt SITE, een Amerikaans centrum dat extremistische websites observeert. Na de oorspronkelijke publicatie van de cartoons, ruim tien jaar geleden, werd de redactie van het tijdschrift jarenlang bedreigd. In 2015 drongen terroristen de redactie in Parijs binnen, en doodden daar toen in totaal 12 mensen, waaronder meerdere tekenaars.

In Frankrijk loopt momenteel het proces tegen mogelijke medeplichtigen van de daders. De schutter, de broers Kouachi en Amédy Coulibaly, werden enkele dagen na de aanslag door de politie neergeschoten. Hun aanslag werd opgeëist door de Europese tak van Al-Qaeda, maar er waren ook banden met IS.

Voor Charlie Hebdo was de start van het proces op 1 september reden om de cartoons opnieuw te publiceren. ‘Deze tekeningen behoren tot de geschiedenis. Die geschiedenis kan niet worden herschreven, noch worden gewist. Ze werden door een aantal moslims als godslastering beschouwd en waren het motief voor het bloedbad van 7 januari. Het zijn dus bewijsstukken. Het was voor ons onaanvaardbaar om dit proces te starten zonder ze te tonen aan de lezers en de burger’.