Klacht Stan Van Samang niet eerste klacht van BV over gelekte naaktfoto’s
Foto: DBA

De klacht die zanger Stan Van Samang heeft ingediend bij de Brusselse onderzoeksrechter omdat er naaktbeelden van hem circuleren, is niet de eerste klacht in zijn soort.

Meer dan een jaar geleden heeft een andere BV al klacht ingediend bij het parket Halle-Vilvoorde omdat ook van hem intieme foto’s waren verspreid. Dat heeft persagentschap Belga uit betrouwbare bron vernomen. Dat onderzoek zou nog steeds lopen, al is het niet duidelijk of er een rechtstreeks of onrechtstreeks verband is met de gelekte foto’s en video’s van Stan Van Samang, Peter Van de Veire en Sean Dhondt die de ronde doen.

De beelden werden ook gedeeld op internetfora maar één van de betrokkenen schakelde al een advocaat in om daar een einde aan te stellen.

Minstens een deel van de beelden werd ook te koop aangeboden aan een satirische website, die ook een artikel aan het verhaal wijdde, met geanonimiseerde foto’s. In kort geding bekwam één van de betrokken BV’s dat ook die beelden verwijderd moesten worden.

Woensdag meldde Van Samang dan via zijn advocaten dat hij klacht tegen onbekenden had ingediend bij de onderzoeksrechter in Brussel, en dat ook hij naar de kortgedingrechter was gestapt.

‘De voorzitter van de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg van Brussel heeft aan eenieder verbod opgelegd om die beelden te verspreiden of te bewaren’, meldden de advocaten van de zanger donderdag. ‘De rechter heeft ook alle technologiebedrijven bevel gegeven om die beelden van hun infrastructuur te verwijderen en ze niet meer toegankelijk te maken, onder verbeurte van een dwangsom van 10.000 euro.’

Volgens verschillende media is er sprake van catfishing, waarbij de slachtoffers via valse socialemediaprofielen in de val werden gelokt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig