‘China verkiest einde Tiktok in VS boven gedwongen verkoop’
Foto: Jens Kalaene/zb/dpa

Peking is gekant tegen een gedwongen verkoop van de Amerikaanse activiteiten van de populaire app Tiktok door de Chinese eigenaar Bytedance. China ziet de app in de Verenigde Staten dan liever verdwijnen, bericht het nieuwsagentschap Reuters op basis van drie mensen die kennis over de zaak hebben.

De regering-Trump eist dat Bytedance, het Chinese moederbedrijf van Tiktok, de Amerikaanse activiteiten verkoopt. De VS vreest immers dat alle persoonlijke data die de app vergaart, bij de Chinese overheid terechtkomen. Als de verkoop niet voor aanstaande dinsdag rond is, verbieden de VS het platform. Bytedance is in gesprek over een verkoop. Mogelijke kopers zijn technologiebedrijven Microsoft en Oracle.

Chinese functionarissen denken dat een gedwongen verkoop zowel Bytedance als de Chinese overheid zwak zou doen overkomen tegenover druk uit Washington, aldus de ingewijden aan Reuters. Zij willen anoniem blijven vanwege de gevoelige situatie. Naar verluidt overweegt China ook om regels over de uitvoer van technologie zodanig aan te passen dat eventuele deals rond Tiktok worden vertraagd zolang dat nodig is.

China is zelf fel gekant tegen de gedwongen verkoop van Tiktok in de VS. De regering van het land zou vorige maand al een lijst hebben aangepast van technologieën die niet zonder goedkeuring van de overheid kunnen worden verkocht aan het buitenland, zodat Tiktok pas verkocht kan worden na groen licht uit Peking.

Bytedance verklaarde aan Reuters dat de Chinese overheid nooit te kennen heeft gegeven dat Tiktok zou moeten stoppen in de VS. Woordvoerders voor de Chinese overheid hebben niet direct gereageerd op vragen van het persbureau.

Deadline wordt niet verlengd

Na 15 september wordt de filmpjesapp verboden in de Verenigde Staten. Donderdag meldde persbureau Bloomberg dat Bytedance wellicht de deadline van 15 september niet zal halen. Nieuwe Chinese regelgeving heeft geleid tot vertraging bij de onderhandelingen over een overname. Nu blijkt dat president Trump niet van plan is de deadline te verlengen. ‘Het wordt gesloten of ze verkopen het.’