In de haven van Beiroet is een grote brand uitgebroken. Inwoners van de stad houden hun hart vast: enkele weken geleden explodeerde in de Libanese hoofdstad een voorraad ammoniumnitraat. Volgens de Libanese president gaat het om sabotage of om een ongeluk.

Op de beelden uit Beiroet is een enorme, pikzwarte rookpluim te zien die boven de stad uitstijgt. Volgens een woordvoerder van de civiele bescherming gaat het om een havencontainer die vuur vatte. Wat precies de inhoud daarvan is en welke oorzaak de brand heeft, is niet geweten. Volgens de Libanese Defensie gaat het om een opslagplaats van olie en banden. Helikopters met water proberen op dit moment het vuur te doven. Ook het leger is ingezet om omwonenden te evacueren.

De brand is te wijten aan een daad van ‘sabotage’, ‘een technische fout’ of ‘nalatigheid’, zegt Libanees president Michel Aoen. ‘In elk geval moet de oorzaak zo snel moelijk bekend zijn en de verantwoordelijken moeten verantwoording afleggen.’

Brand in haven Beiroet ‘sabotage of een ongeluk’, zegt president
Een bijna pikzwarte rookpluim kleurt de skyline van Beiroet Foto: REUTERS

De brand woedde ook in een opslagplaats waar het Rode Kruis voedselhulp stockeerde. De hulporganisatie vreest voor een verstoring van haar humanitaire operaties na de verwoestende explosie(s) van 4 augustus in de haven van Beiroet.

Nare herinnering

Voor de inwoners van de stad is het in elk geval schrikken. Begin augustus ontplofte in de haven al een grote voorraad van het bijzonder explosieve ammoniumnitraat. Een gigantische schokgolf blies door de stad en verwoestte heel wat gebouwen. Meer dan 190 mensen kwamen om. Zo’n 6.500 anderen raakten gewond.