Denemarken stelt ambassadeur aan die migrantenkampen buiten EU moet promoten
Foto: Ivan Put

De missie van de ambassadeur is aan de deur van niet-EU-landen te gaan aankloppen en hen te overtuigen dergelijke kampen op te zetten. Ook zal de ambassadeur bij andere EU-lidstaten op zoek gaan naar bondgenoten, die er dezelfde visie van een nieuw asielbeleid op nahouden.

Denemarken, bekend om zijn streng migratiebeleid, heeft donderdag een ambassadeur aangesteld die ervoor moet zorgen dat buiten de grenzen van de Europese Unie kampen worden opgezet voor migranten die in de EU asiel willen aanvragen. Het idee komt de Denen op kritiek te staan binnen Europa.

De Europese landen die al reageerden op de aanstelling, zijn het idee niet genegen. ‘Volgens mij is het geen realistisch plan’, zo zei ook Europees Commissaris voor Interne Aangelegenheden Ylva Johansson in december al bij de aankondiging van het plan.

De Denen willen migranten ontmoedigen asiel aan te vragen in Denemarken, maar ook de externe grenzen van de Europese Unie versterken, meer uitgeprocedeerde asielzoekers uitwijzen en de asiel- en migratieautoriteiten in niet-EU-landen meer macht geven, zo laten ze in een persbericht weten.

De nieuwe ambassadeur, Anders Tang Friborg, zal worden bijgestaan door een multidisciplinaire task force.